Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Minusgrader långt nere i södra Sverige i natt

Natten mot tisdagen blev kall med nattfrost över stora delar av landet. Natten mot lördagen väntas frosten slå till igen. Foto: CABALAR / EPA / TT
Foto: LENNART REHNMAN

Natten var kall och klar på många håll i landet.

Minusgrader noterades långt nere i södra Götaland.

Kallast där: Hagshult i Småland med -4,4 grader.

– Hösten kryper söderut och i norr är vintern på gång, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Längtar du efter vintern?

Efter en rekordvarm sommar och septembermånad med behagliga temperaturer gör nu hösten sitt intåg på allvar.

I nordligaste Sverige har man redan sett snön falla och lägga sig på marken i höglänt terräng.

Den gångna natten var det även rejält bitigt långt ner i södra Götaland.

Flera minusgrader i södra Sverige

Kallast gångna natt var det förvisso vid SMHI:s mätstation i Pajala i Norrbotten med -6,5 grader. Samtidigt föll temperaturen till minussidan så långt ner som i Hagshult i Jönköpings län där det var -4,4, vilket är nattens lägsta temperatur i Götaland.

– Kallast i Svealand var Gustavsfors i Värmland med -6 grader, uppger meteorologen Tora Tomasdottir. 

För den som har känsliga krukväxter utomhus är det hög tid att plocka in dem. Nattfrosten kommer att slå till igen och även dagarna har blivit allt kyligare.

Meteorologen Tora Tomasdottir ser att vädret följer ett typiskt höstmönster den närmaste tiden. Det växlar mellan klara kalla dagar och mildväder som drar förbi med nederbörd och blåst. Foto: Pressbild / StormGeo

 

Fast viss lindring är på väg i samband lågtryck från Atlanten. Regn och mildare vindar närmar sig och i norr är även snö att vänta. Samtidigt blir det mycket blåsigt över hela landet. 

– Tisdagen blir en krispig höstdag men under kvällen mulnar det på västerifrån och det drar in regn. Främst är det Norrland och Svealand som berörs av det, berättar Tora Tomasdottir.

Under onsdagen kommer det att blåsa rejält över hela landet. Kulingvarning är utfärdad för samtliga farvatten och SMHI varnar för mycket hårda vindbyar vid Bohuskusten under onsdagsmorgonen. Det blir även mycket blåsigt i fjällkedjan, framför allt i Jämtland och Västerbotten.

Temperaturerna stiger tillfälligt men redan natten mot lördagen blir det kallare igen, och nattfrost väntas över större delen av landet.

Hösten drar sig söderut

Eventuellt kan det även bli lite halt på vägar som inte torkat upp dagtid.

– Man kan se upp på broar och andra utsatta ställen i främst i norra Götaland och södra Svealand på lördagsmorgonen, förklarar Tora Tomasdottir.

Mönstret med omväxlande kalla nätter och kyliga dagar och mildväder som drar in från Atlanten fortsätter i nästa vecka.

Den meteorologiska hösten drar sig sakta söderut och gränsen går nu i höjd med Dalafjällen. På några platser i de norra fjällen är man redan nära meteorologisk vinter, det vill säga fem dygn i rad med en medeltemperatur på noll grader eller kallare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!