Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mindre snö men extrem kyla – så blir sportlovsvädret i dag

Mer kyla väntas i veckan (arkivbild).
Foto: / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Som om det inte vore nog med kyla under sportlovet – flera skidorter i fjällen kan få extrema köldknäppar under natten mot torsdagen.

– Skidorter från Branäs till Tärnaby kan få 20-35 minusgrader. Det är vindstilla, det är klart, det finns ingenting som håller temperaturen uppe, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Onsdagens sportlovsväder var på nytt kaosartat med ymnigt snöfall på flera platser i landet, särskilt i området kring Stockholm. 

Men nu sker det en viss vändning under torsdagen:

– Snöfallet och vinden försvagas, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Det blir mulet längst i norr, annars klart i fjällen. Samtidigt blir det lite mer moln i söder. Sedan har vi de här snöbyarna – från Stockholm, längs östkusten, ner till Skåne – som kommer att försvagas och bli mer enstaka. 

Isande sportlovsväder

Samtidigt kan flera skidorter få isande kallt väder under natten mot torsdagen – ner mot 35 minusgrader lokalt. 

–  Det är vindstilla, det är klart, det finns ingenting som håller temperaturen uppe. Det var – 35,9 grader i Gielas i Lapplandsfjällen inatt och Ljusnedal i Härjedalen hade – 33,5 så varför skulle det inte kunna bli det natten som kommer.

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm, berättar om det kommande sportlovsvädret i Expressen TV.
Foto: Expressen TV

Den här veckan är det elever i bland annat Stockholm, Dalarna, Värmland och Västmanland som har sportlov. 

Så här ser det ut för de som vistas på någon av de största skidanläggningarna under torsdagen – ort för ort: 

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 102 centimeter, öppna nedfarter: 88 av 90, öppna liftar: 41 av 41. Öppna parker: 6 av 8. Längdspår: 77,5 kilometer. 

– Kallt på morgonen, soligt under dagen, svag vind, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 10-15 minusgrader under dagen. Helt perfekt skidväder med andra ord. Sedan faller temperaturen på natten – rejält. 

Kajsa Armandt Skaarup, 34, har besökt skidparadiset Åre under sportlovet.
Foto: PRIVAT

Kajsa Armandt Skaarup, 34, har besökt skidparadiset Åre under sportlovet med sin familj, men sluppit de lägsta temperaturerna som nu slår till med full kraft:

– Vi har haft det riktigt bra, mellan 6 och 10 minusgrader och ingen vind, så vi har kunnat åka både utför och på längden. På natten var det kallare, runt 15 kallgrader. Jag om min familj tycker om kyla, men 30 minusgrader – det är i kallaste laget. 

– 25, eller kallare, under natten i Sälen

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 134 centimeter, antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. Öppna längdspår: 70,2 kilometer. 

– Här blir det soligt, svag vind, utmärkt skidväder. 10-15 minusgrader. Som varmast 20-25 minus på natten, men kanske lägre än så till och med. 

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Vemdalen, snödjup: 133 centimeter, öppna backar: 57 av 58, öppna liftar: 35 av 35, öppna parker: 3 av 3, öppna längdspår: 54 kilometer.  

– Här blir det lite kallare, ner mot minus 25-30 – kanske mer –  under natten. Upp mot 15 minusgrader på dagen. Annars svag vind och soligt väder. Jättefin skiddag!

8-13 minusgrader i Romme Alpin

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13. 

– Lite knepigare väder. Det blir mulet, men molntäcket blir tunt och ljusare. Dessutom chans till uppklarning. Fortsatt svag vind. Här blir det också mildare, 8-13 minusgrader. Inte så stor skillnad mellan dag- och nattemperatur. 

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28 kilometer.

– Lite mer risk för molnigt väder, det är samma molnpaket här som i Romme. Men mer chans till klart väder i Branäs än i Romme. Ordentligt kallt på natten, ner mot 20-25 minusgrader. 10-15 minusgrader under dagen.

Ner mot – 25 i Idre fjäll

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 26 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

– 25-30 minusgrader under natten mot torsdagen, kanske mer än så. Runt 15-20 minus mitt på dagen, vilket är kallt om man ska åka skidor. I övrigt soligt. Kalasfint! 

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 110 centimeter och 85 centimeter, öppna pister: 19 av 20 och 25 av 28, öppna liftar: 5 av 6 och 8 av 8. 

– Det blir klart väder, runt 20 minusgrader under natten och – 15- 20 mitt på dagen. Det blir en obefintlig vind och soligt i övrigt. Det blir nog inte riktigt lika kallt runt Tärnaby som söderut i fjällen. Allra kallast blir det sannolikt i Härjedalsfjällen. 

Runt 10 minusgrader i Kungsberget

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 140 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 10 av 12. 

– Det ligger i molnområdet, men kanske inte supertjocka moln. Finns chans att det spricker upp. Svag vind, kanske måttlig på toppen. Runt 10 minusgrader som kallast på dagen, minus 7-8 som varmast. Kallare på natten, kanske ner mot minus 15.