Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meteorologernas besked: Nu rullar åskovädren in

Här blir det högsommartemperaturer.
Mer regn väntas.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
...och åska därtill.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommaråskan är här – och har nu på allvar dragit in över landet.

Och mer är på väg.

– Tyngdpunkten är i Götaland och Svealand i dag, säger Sofia Söderberg på SMHI till TT.

Söndag är det främst de mellersta och västliga delarna av Götaland och Svealand som får kraftiga skurar med åska. Men även i de östliga delarna och i Norrland kan det komma lokala skurar med åska.

– Särskilt sommartid kan det blomma upp väldigt lokala åskskurar, säger Sofia Söderberg till TT.

Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm, säger i Expressen TV:

– Vi har lite svalare luft som trycker på väster om landet och det har genererat en hel del åska. Vi kommer få en del på nytt i dag igen, och framför allt i västra delarna av Götaland och Svealand kan man vänta sig mer intensiva skurar.

I norr kan det bli lite finare med upp till 20 grader vid kusten – och solen kan skymta fram. Även i Östersjölandskapen kan det bli högsommarvärme med upp mot 25 grader och ”ganska soligt”, enligt Lasse Rydqvist. 

Sammanhängande åska och regn

Från måndag kommer det ett mer sammanhängande område med regn och skurar. Också då är det den södra delen av landet som kommer att se flest blixtar.

– Men det kan i och för sig förekomma åska allmänt i landet då också, säger Sofia Söderberg.

Att det är just på sommarn som det åskar som mest beror på den varma och fuktiga luften. Ju varmare det är, desto mer vattenånga, fukt, finns det. Och just fukten är en viktig ingrediens när åskmoln bildas.

”Skurar kan växa till”

– Dels ska det vara en del fukt närmast marken och sedan ska temperaturen avta med höjd, så det är det vi kallar ostadigt eller labilt, så skurar kan växa till och åska kan byggas upp i molnen.

– Kontrasten mot den kallare luften högre upp i atmosfären blir större och då har du bättre förutsättningar för åska, säger Sofia Söderberg.

Samtidigt finns det risk för skogsbrand fast i flera delar av landet. Bland annat i nordost, på Öland och Gotland, i Södermanland och delar av Västkusten.