Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meteorologens prognos: Ännu en varm sommar

Lagom till midsommar kan det bli en klassisk svensk sommar – med regnskurar på sina håll.
Foto: Fotograferna Holmberg / HENRIK HOLMBERG/TT
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Här är prognosen för hur sommaren kommer att bli.

Det är SVT:s meteorolog Nitzan Cohens som har tagit fram en prognos – som visar att det återigen lär bli en het sommar med höga temperaturer.  

– Det ser ut att bli en sommar som drar åt det varmare hållet, säger han till SVT.

Hur blir sommaren i år?

Redan i slutet av maj eller början av juni kan högsommaren göra ett besök, men efter det väntas ostadigare väder med regn och lägre temperaturer – lagom till midsommar.

– Det mest sannolika är att vi får en klassisk svensk sommar lagom till midsommar med regnskurar på sina håll, säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen till SVT.

Men i mitten av sommaren kan det bli flera högtrycksryggar som avlöser varandra vilket kan resultera i högre temperaturer.

Risk för torka och skogsbränder

Förra årets sommar kantades av torka och skogsbränder vilket enligt den preliminära prognosen även kan inträffa denna sommar eftersom det väntas bli högtrycksbetonat och varmt.

– Framförallt de östra delarna av landet riskerar att drabbas av torka som ökar risken för skogsbränder, säger Nitzan Cohen.

Däremot visar prognosen att det kan regna mer den här sommaren då det finns större chanser till värmeåskväder och kraftiga regnskurar som drar in söderifrån.

Fina sommardagar att vänta

Enligt det danska väderinstitutet DMI:s långtidsprognos väntas andra halvan av maj bli solig och varm med några sommardagar.

Prognosen för juni visar att det kan bli längre perioder med soligt väder och dagstemperaturer på 20 till 25 grader. 

För juli är prognosen fortfarande osäker eftersom det ligger så pass långt fram i tiden, men i dagsläget ser det ut att bli en del fina sommardagar även i juli, med några avbrott för fronter med regn.