Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Meteorologen: Värmen ligger kvar i två veckor

Lillian Bergheim, meteorolog hos väderinstitutet Storm. Foto: Storm
Vårvärme väntas veckan ut och även under nästa vecka.

Snöra på promenadskorna – det mildra vårvädret hänger sig kvar med dagstemperaturer på mellan 5 och 7 plusgrader i större delen av Sverige. 

– Det är genomsnittstemperaturer som kanske brukar dyka upp i mitten av mars, säger Lillian Bergheim, meteorolog hos väderinstitutet Storm.  

De senaste dygnen har bjudit på fint promenadväder med plustemperaturer och milda vindar. 

Den meteorologiska definitionen av vår slår fast att den inte får anlända förrän efter 15 februari. 

Men frågan är om årstiden inte har tjuvstartat i stora delar av landet. Under minst en vecka framöver väntas nämligen dygnsmedeltemperaturen ligga över nollgradigt, men under 10 plusgrader, vilket är andra kriterier för meteorologisk vår.  

Den för februari ovanligt milda temperaturen väntas ligga kvar en bra bit över plussträcket under en längre period. 

Lillian Bergheim, meteorolog hos väderinstitutet Storm. Foto: Storm

 

Plusgrader även under nästa vecka

– Det ska fortsätta vara milt väder, i alla fall i Götaland och Svealand veckan ut och mer eller mindre nästa vecka. Man kan säga att det kommer ligga någonstans mellan 5 och 7 plusgrader under dagtid. I helgen blir det utan tvekan plusgrader men med varierande väder med moln och sol, dis och dimma, speciellt längs Västkusten, säger meteorologen Lillian Bergheim vid väderinstitutet Storm. 

Även i stora delar av Norrland väntas plusgradiga dagstemperaturer under de kommande dagarna, som sedan väntas sjunka mot minusstrecket under lördagen. 

Det är ovanligt att februari bjuder på så milt väder under en längre period. 

Meteorologen: Vädret är som i mitten av mars

– Det är vanligare att det kommer en eller två sådana här dagar. Men det är inte vanligt att det under februari blir plusgrader så många dagar på rad. Det är genomsnittstemperaturer som kanske brukar dyka upp i mitten av mars. 

Det finns dock en meteorologisk förklaring bakom. 

– Det är ett högtryck som ligger på kontinenten. Och ett väldigt kraftigt lågtryck på Atlanten som rör sig mot Island och fortsätter mot norska havet och Barents hav. Den här kombinationen gör att det drar in väldigt mild luft norrut från Atlanten, som kommer till oss, säger Lillian Bergenheim.