Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meteorologen: Så här blir vädret i vår och sommar

Det ser ut att dröja innan solen och värmen gör entré. 

Istället går vi en blöt vår till mötes.

Och någon rekordvärme verkar vi inte kunna vänta oss i sommar, enligt en långtidsprognos från Accuweather.

– Det är en stormigare period på väg, säger meteorolog Tyler Roys.

Enligt amerikanska Accuweathers långtidsprognos kommer marsvädret att skilja sig åt från det väder i vi upplevt i februari.

– Februari var lite torrare. De närmaste veckorna ser vi regn och snö. Det är en stormigare period på väg, säger Tyler Roys, meteorolog på Accuweather.

”Inget pekar på det”

Efter en kall och blöt mars ska temperaturerna stiga något i april, och vi kommer närmare de normala värdena i hela Sverige. 

– Det blir omkring 10 grader från Stockholm och söderut, säger Roys.

– Men vi kommer inte att se det höga värmerekord som vi såg förra april, det finns inget som pekar på det.

Den som hoppats slippa regn och rusk i april ska inte hoppas på för mycket. 

Enligt Accuweather kommer det fortfarande vara mot det blötare hållet i landet. Men snön verkar släppa sitt grepp om Svealand och Götaland. 

– Det är väldigt låg risk för snö. Det kommer eventuellt vara lite blandat med regn, men inget tyder på att det skulle komma mycket snö i april, säger Tyler Roys.

I dagsläget ser inte Tyler Roys och hans kolleger att det skulle bli ytterligare en rekordvarm sommar, likt den som intog Sverige förra året.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

I Norrland kommer snöandet däremot att kunna fortsätta genom april.  

Några längre perioder utan väta verkar vi alltså inte kunna se framemot under mars och april. 

– Det kan vara kortare perioder, tre, fyra dagar då det är torrt utan regn, men det är stormväder som kommer från brittiska öarna till Skandinavien. 

Tyler Roys poängterar dock att en blöt period är ett bra tecken för de som fortfarande återhämtar sig efter förra sommarens torka. 

– Det blir lite regnigare än vanligt. Men det kommer inte vara extremt. Vi kommer nog bara se lite mer regn än vad vi brukar, säger han. 

Även i maj kommer regnandet att fortsätta, särskilt i Svealand och Norrland. 

– Södra Sverige kanske inte kommer att se lika mycket regn, säger Tyler Roys. 

Ingen rekordvärme att vänta

Trots torka och eldsvådor var det många som njöt av den varma sommaren förra året. 

När det kommer till årets sommarväder kan mycket fortfarande hända. Men i dagsläget ser inte Tyler Roys och hans kolleger att det skulle bli ytterligare en rekordvarm sommar, likt den som intog Sverige förra året. 

– Den största grejen med sommaren är att vi inte förväntar oss att den ska bli som förra sommaren, med brist på regn, och skogsbränder som följd, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det blir mer en normal sommar för Sverige i år.