Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Meteorologen: Mycket varmare än normalt i hela landet

Det mulna höstvädret fortsätter. Foto: LENNART REHNMAN

Det blir ingen tidig vinter. 

I nuläget är det 3 grader varmare än vad som är normalt för årstiden i hela landet.

– Det håller sig rätt bra mycket varmare än normalt och nu har det varit så här ganska länge, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Den som plockat bort höstjackan kan gott hämta fram den igen. Enligt meteorologernas mätningar är det nu onormalt varmt för säsongen – och temperaturerna väntas inte sjunka framöver.

– Det är ganska anmärkningsvärt ändå. Även om man tycker att det är höstruggigt så är det inte kallt. Går man ut utan jacka så fryser man knappt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

I veckan utlovas fortsatt mulet väder med duggregn och dis. Framåt fredagen kan det sedan bli ett mer ordentligt spöregn i Svealand och Götaland, samtidigt som det blir snö och regn i Norr.

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: Pressbild / StormGeo

– Högtrycket verkar bara bli starkare så det tyder på att det ska fortsätta. Säg att vi har en vecka från och med nu med samma typ av väder men på torsdag börjar vi nog få in lite kallare luft, säger Tora Tomasdottir.

Enligt henne beror värmen på ett lågtryck med varm luft som styrs upp söderifrån av ett högtryck till öster om Sverige. Samtidigt bildas moln som den svaga novembersolen inte orkar bränna bort.

Vänta med vinterdäcken

Och med det varma vädret råder Tora Tomasdottir till att vänta med vinterdäcken. Så länge molnen är kvar blir det inte minusgrader.

Samtidigt kan en dag med klart väder innebära att det blir halka. Då bör man avstå från att köra med sommardäck.

– Du kanske kan ta bussen när det är klart och kallt, och köra när det är molnigt. Har man lite is i magen kan man vänta till slutet av november, början av december.

Framåt onsdagen om en vecka väntas det bli kallare och då också chans för sol. Men enligt meteorologen ska man inte förvänta sig någon fantastisk höstdag.

– Man ska ta det som ett väderomslag, att det blir lite kallar och soligare. Men något starkare solsken blir det inte så här års. Det skulle kanske vara en måne där i stället för en sol egentligen.

Så blir vädret 13 dagar framåt

Så blir vädret 13 dagar framåt. Foto: Väderinstitutet Storm / Väderinstitutet Storm

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!