Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meteorologen: ”Inte upplevt något liknande”

Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm säger att det behövs en rejäl rotblöta.
Foto: YLWA YNGVESSON
Tågen mellan Stockholm och Göteborg ställs in hela helgen.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Extremvärmen får svenska folket att längta efter – regn.

Men det torra, varma vädret består länge än i stora delar av landet.

– Jag har inte upplevt något liknande. Det behövs en rejäl rotblöta, men någon sådan kan jag inte se på någon av mina kartor, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Det extrema vädret, som hållit Sverige i ett järngrepp de senaste veckorna, får konsekvenser på många håll.

Trafikverket beslutade under fredagseftermiddagen att ställa in tågtrafiken på sträckan Göteborg–Herrljunga i helgen. Samtliga SJ-tåg mellan Göteborg och Stockholm från 21.00 på fredagskvällen till söndag samma tid på skulle påverkas, sades det. Detta på grund av omfattande solkurvor.

Men vid 19.30-tiden på fredagskvällen hade SJ övertalat Trafikverket att skjuta fram det planerade banarbetet – och all trafik kommer rulla som planerat.

– Vi får ta hänsyn till resenärerna i det här fallet, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Eldningsförbud i nästan hela landet

Eldningsförbud råder nu i princip i hela Sverige. Det är endast två län i norr – Norrbotten och Jämtland – som inte gått ut med några generella förbud. Även om kommuner som Arvidsjaur och Arjeplog gjort det. 

Det är första gången på 20 år som Västernorrland inför ett generellt eldningsförbud, skriver länsstyrelsen på sin hemsida. Beslutet är fattat efter samråd med länets tre räddningstjänster.

– Vi har en brandrisk i länet som är värre än den i i Västmanland 2014, säger Tomas Öhrn, räddningschef på Medelpads räddningstjänstförbund, till SVT Västernorrland.

Eldningsförbud innebär bland annat att skogsbrandflyget flyger tre gånger per dag i stället för två.

Bevattningsförbud på flera platser

Nu inför också minst 23 kommuner bevattningsförbud – och nästan 50 uppmanar sina innevånare att vara extra sparsamma med vattnet. Det visar en sammanställning av branschorganisation Svenskt Vatten.

Sölvesborg, Eskilstuna och Nyköping är några av kommunerna som nu har förbud mot bevattning.

Det är dock inte vattenbrist, utan det är produktionsbegränsning som är orsaken. När det blir så här torrt och varmt får nämligen vattenverken jobba väldigt nära sin maxkapacitet.

– Detta är extremt, jag har inte upplevt något liknande. Nästan överallt har vi ju slagit majrekord både när det gäller högstatemperaturer och medeltemperaturer, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

När kommer regnet?

– Förutom några få lokala skvättar, så kan jag inte se något regn på mina kartor. Men vi skulle verkligen behöva en rejält rotblöta nu.

Arbetsförmågan påverkas också

Även arbetsförmågan påverkas eftersom hög värme inverkar på både kropp och sinne, skriver Arbetsmiljöverket på sin hemsida. 

Kroppens naturliga svar på hög värme är att sänka arbets­takten för att minska kroppens värme­produktion. Uppmärk­samhet och omdöme försämras och olycksfalls­risken ökar. Humöret påverkas av värme­belastningen på samma sätt som av annan stress.

Fågelungar får värmeslag

Även fågelungar får värmeslag dessa dagar, vilket gör att de hoppar ur sina bon i förtid, rapporterar P4 Göteborg.

Fågelcentralen i Kungälv har nämligen tagit emot omkring 100 samtal – och 20 fåglar per dag den senaste tiden. Något som är fyra gånger så många som normalt.


LÄS MER: Skola vädjar i värmen: Hämta hem era barn