Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Meteorologen: ”Alla väder under ett och samma dygn”

Tora Tomasdottir. Foto: Pressbild / StormGeo
Stundvis väntas sol och värme. Foto: TT NYHETSBYRÅN
I hela landet väntas skurar. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med ostadig luft över landet väntas en fullständig meterologisk helgardering i veckan där sol och värme växlas med skurar och lägre temperaturer.

– Det är som aprilväder, fast i maj, säger Tora Tomasdottir, meterolog vid StormGeo.

I helgen har många i norr njutit av soligt och varmt väder. Men redan under måndagen avtar det värma vädret.

– Det kommer vara ganska jämn temperatur i hela landet, omkring 20 grader i de södra delarna och i norr cirka 10, om ligger solen på kan det bli värmare men det ser ut att bli en del moln, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid StormGeo.

På tisdagen väntas en så kallad fullständig meteorologisk helgardering med växlande molnighet och skurar i hela landet då ostadig luft ligger över landet.

När solen tittar fram stiger värmen och som varmast ser det ut att bli på Västkusten vid Göteborg och Borås. Där kan temperaturerna nå hela 26 grader. Men då skurarna drar in sjunker temperaturen en del.

– Det kommer att vara alla typer av väder förutom snö under ett och samma dygn. Aprilväder fast i mitten av maj, säger Tora Tomasdottir.

Kallare till helgen

Det ostadiga vädret ser ut att hålla i sig under onsdagen och torsdagen. Men framåt helgen vänder de varma temperaturerna och sjunker några grader.

– I söder kan det väntas bli ungefär 15-20 grader och 10 i norr även om solen ligger på, säger Tora Tomasdottir.

Majmånad har generellt haft låga temperaturer och framför allt på nätterna då det varit minusgrader på många ställen i landet.

Men enligt prognosen är risken liten att det ska bli några kalla nätter i veckan.

– Eventuellt i slutet av veckan i de norra Norrland, har man blommor ute på balkong kanske man ska vara beredd att ta in dem i helgen.

Minskad brandrisk

Tidigare har det varit väldigt torrt i skog och mark och brandrisken har varit hög. Men i och med skurarna som väntas komma minskar nu brandrisken.

– Det är blötare i söder nu, men i norr finns det gräsbrandsrisk men om det kommer regn försvinner den, säger Tora Tomasdottir.