Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Medelhavsvärme på väg – då kommer solen

Så blir vädret i helgen och i början av nästa vecka.
I nästa vecka kan det bli badväder igen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Kanske dags att ta en lugn stund i skuggan nästa vecka.
Foto: Shutterstock

Det har varit ovanligt kallt i juli hittills. 

Men nu vänder det. 

Efter helgen sveper värmen från Sydeuropa in. 

Redan i slutet av denna vecka har temperaturerna kommer temperaturerna ha sig upp till runt 20-strecket i de största delarna av landet. 

Till helgen kommer en del regn och kyla tillbaka. Framförallt får södra delar av Sverige det ganska blött på söndagen och lite lägre temperaturer än slutet av veckan. 

– Det är ett helgregn som närmar sig västerifrån som kan ge en hel del regn på södra delar av Sverige framför allt under söndagen. 

I norr hopar sig molnen, risken för regn är mindre, men temperaturerna når inte långt över 20-strecket. 

Men sen kommer värmen. 

– Ja, det ser ut som att Medelhavsvärmen kommer att ta sig hela vägen upp till Sverige i nästa vecka, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm. 

Mycket solsken och värme

Det börjar till viss del redan på måndagen, men från och med tisdag och onsdag nästa vecka drar värmen i gång på riktigt, som det ser ut just nu, med riktig sommarvärme. 

– Då blir mer soligt och torrt väder över hela Sverige med temperaturer mellan 20 till 25 grader i stora delar av landet. I de södra delarna kan det absolut bli ännu varmare, säger Lasse Rydqvist.

Hur länge värmen och det soliga vädret håller i sig är oklart, men enligt prognosen i alla fall stora delar av nästa vecka.  

– Så den som går på semester på onsdag nästa vecka har gjort helt rätt... jag alltså, säger Lasse Rydqvist.

Liknande böj som förra sommaren

Anledningen till att värmen lyckas ta sig från Medelhavet och upp till oss i Norr är att det är en bra böj på den så kallade jetströmmen, en luftström som var böjd på ett liknande sätt under värmeböljan förra sommaren. Lasse Rydqvist förklarar: 

– När man tittar på vädret storskaligt pratar man om jetströmmen, det är snabba vindar högt upp i atmosfären som styr det storskaliga vädret ganska mycket. När vi får en böj på den ovanför Skandinavien har Medelhavsvärmen fritt spelrum att ta sig upp även till våra breddgrader, och det ser ut som att vi kommer att få ett sådant läge i nästa vecka.

Varmare än vanligt på jorden

Men även om juli i Sverige inte visat sig från sin varmaste sida har månaden varit ovanligt varm på andra håll. 

Om värmen fortsätter kommer juli månad 2019 kunna bli den varmaste månaden som någonsin uppmätts på jorden, visar beräkningar gjorda av klimatforskaren Karsten Haustein.

Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm om helgvädret.