Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremhalka på vägar i norr: "Allvarligt"

Det är glashalt på vägarna i norra Sverige.
Foto: Alexander Donka
– Det är ett mycket allvarligt läge, säger trafikchefen Hans Fälldin.
Foto: Tommy Pedersen

Det är glashalt på vägarna i stora delar av norra Sverige. I Västernorrland körde bussarna i diket innan busslinjerna ställdes in.

– Det är ett mycket allvarligt läge, säger trafikchefen Hans Fälldin.

Även i morgon finns det risk för fortsatt extremhalka på vägarna i norr.

SMHI har utfärdat fler klass 1-varningar för plötslig ishalka för delar av Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län under fredagen.

Ett stort antal busslinjer är inställda och ett stort antal avåkningar på vägarna i norr.

– Det här är den största problemsituationen vi har haft på flera år. Det är en sällsynt svår situation, säger Hans Fälldin, administrativ chef på Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland.

På morgonen åkte en skolbuss med ett 30-tal elever av vägen utanför Örnsköldsvik. Även bussen som kom till undsättning fastnade på samma väg, rapporterar Allehanda. Ingen person skadades.

Halt hela dagen

Även samhällsservicen påverkades. Anna Karin Olsson arbetar i hemtjänsten i Sundsvall:

– Jag har inte upplevt något värre under mina 31 år i jobbet. Det tog 50 minuter att köra en mil. Vi som arbetar med gamla måste ut i halkan men helst hade jag stannat hemma i dag, säger hon till SVT.

Renhållningen i området påverkades också. Åtskilliga hushåll fick inte sina soptunnor tömda på fredagen.

Enligt SMHI kommer det att vara halt hela fredagen.

– Det har varit underkylt regn. Det här kommer nu röra sig bort men det kommer en ny omgång under kvällen, säger meteorologen Sandra Andersson.

Polisen och Trafikverket råder bilisterna att ta det mycket försiktigt i trafiken.

– Det regnar och är kallt. Det är typiskt dåligt men det har inte varit så mycket olyckor, säger Maria Forsberg, på polisen i Västernorrland.

Även i Norrbotten råder dåligt väglag och polisen uppmanar trafikanter i länet att ta det lugnt.

– Det snöar och är dåliga vägförhållanden med snörök och dålig sikt så man bör ta det lugnt om man är ute på vägarna, säger Mikael Norén, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Masskrock på E10

Strax efter klockan 11 inträffade en krock på E 10:an vid Hakkas utanför Gällivare. Enligt polisen har två bilar kolliderat med sidorna mot varandra i samband med en omkörning och då skedde kollisionen med den andra bilen.

Böter har utfärdats till den som är vållande till olyckan. Enligt Mikael Norén ska ingen vara allvarligt skadad.

Det underkylda regnet fortsätter under natten som kan ge hala vägbanorna även under lördagen.

– Det är minusgrader på marken och då fryser blöta vägar på väldigt snabbt, det blir rena skridskoisen. På lördagen går det att bekämpa och eventuellt salta men det är fortfarande vinterväglag som kräver bra vinterdäck, säger Bengt Lindström, meteorolog på SMHI.

Trafikverket uppmanar alla som ska ut på vägarna att sänka farten, hålla större avstånd än normalt och hålla koll på halkprognosen.

– Man får räkna med att det är halt överlag när det är en sådant här väder, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

I södra Sverige kommer det milda vädret att fortsätta i helgen, och i Västra Götaland kan det bli rekordtemperaturer med uppåt 14 grader på söndag.