Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fortfarande utan ström: ”Det är som plockepinn”

Malin Fjällborg från Norrtälje oroar sig mest för sina elva hästar som går utan vatten sedan stormen Alfrida. Foto: Daniel Ingmo
Gunnar Nilsson, 79, har fått flytta från sitt hem för att undkomma mörker och kyla. Foto: Daniel Ingmo
Marie Skogström är inne på sitt sjätte dygn utan ström. Foto: Privat
Under måndagen utfärdade SMHI klass 2-varningar med upp emot 25 centimeter snö och kalla vindar i det drabbade området. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fortfarande är 10 000 bostäder utan ström efter stormen Alfridas framfart. 

Under måndagen utfärdade SMHI ytterligare klass 2-varningar i det drabbade området. 

– Man orkar inte, säger Malin Fjällborg boende norr om Norrtälje. 

I sju dygn har Malin Fjällborg, 65, från Norrtälje, Marie Skogström, 49, från Marka i Östhammar och Gunnar Davidsson varit utan el, vatten och värme. 

– Jag har elva hästar som kräver mellan 300 och 400 liter vatten om dagen. Det har mitt ex fått köra ut i dunkar till mig varje dag, säger Malin Fjällborg.   

För att värma upp huset i det hit tills ganska milda vintervädret har både Malin och Marie fått vedelda för att hålla värmen i huset. 

 

I dagsläget är fortfarande drygt 10 000 hushåll utan el. Foto: Johan Pensar
Förödelsen efter stormen Alfrida. Foto: Johan Pensar
Under måndagen utfärdade SMHI ytterligare klass 2-varningar i det drabbade området. Foto: Johan Pensar
På Vattenfalls hemsida är prognosen att Malin och Marie kommer få tillbaka strömmen på torsdag 10/1. Foto: Johan Pensar

– Vi har någon som är eldvakt hela tiden. I dag vaktade min dotter elden medan jag sov, säger Marie Skogström.  

Gunnar Davidsson från Vätö är 79 år och beroende av hemtjänst. När huset inte gick att värma upp till mer än 14 grader blev situationen ohållbar. 

– Och så mörkret som var alldeles ogenomskinligt. Det var besvärligt att ta sig fram i huset. Som tur var hittade jag en ficklampa men den tappade jag ju i marken så den gick i tusen bitar, säger Gunnar. 

Gunnar trivs på boendet som han kommit till men saknar kompisarna som han har kontakt med via radion.

Kylan och bristen på ljus gjorde att Gunnars hus var obeboeligt. Han bor nu på ett boende på Vätö som hjälper de personer som drabbats av Alfrida. 

– Här är det alla tiders. Jag har samma hemhjälp som jag har hemma och det är mer centralt. Men de har ju ingen ström här heller. De har en hjälpkärra som står och tickar utanför men den la av här om kvällen. Då blev det svart och kallt här också. 

SMHI utfärdar nya varningar

Under måndagen utfärdade SMHI klass 2-varningar med upp emot 25 centimeter snö och kalla vindar i det drabbade området. Trafikverket varnar även trafikanter för halka och uppmanar alla att ta god tid på sig och köra med försiktighet. 

– Vi har ju haft tur eftersom det varit en så pass varm vinter hittills men jag vet faktiskt inte hur mycket kallare väder vi klarar av, säger Marie. 

”Vet inte hur vi ska göra”

För Maria har stormen tagit hårt med elva hästar som måste få vatten - storm eller inte. Hur länge till hon klarar av att leva utan ström är Malin  inte säker på. 

– Inte länge till. Man orkar ju inte. Men det sista man överger är ju djuren, säger Malin. 

Marie från Östhammar tycker att familjen klarat sig bra under de sju dygn de har varit utan ström. När de inte har ätit mat hos vänner har de lagat mat på ett litet stormkök.

Trots det är hon nu orolig för vad som kan komma att hända när det nya lågtrycket slår till. 

– Vi har ju klarat oss eftersom vi har grannar som fortfarande har ström och som vi kan gå till för att hämta vatten och äta mat. Jag vet inte hur vi ska göra om hela byn blir utan el. 

Tror det kommer ta lång tid

På Vattenfalls hemsida är prognosen att Malin och Marie kommer få tillbaka strömmen på torsdag 10/1. Något som Malin inte ser hoppfullt på. 

– Det är bara att titta på skogen här. Det är som plockepinn. Jag tror faktiskt att det kommer ta mycket längre tid än vad de tror, säger hon. 

Trots att Malin inte vet hur länge till hon kommer orka leva utan ström säger hon att hon hanterat situationen relativt bra. 

– Jag har ett litet gasolkök, jag har ved att elda med, jag har en kontakt som ser till att jag mår bra. Jag klarar mig ju. 

Även Gunnar från Vätö tror att det kommer ta tid innan han kan flytta hem igen. 

– Det tar ju några dagar att få huset varmt också så det dröjer nog ett tag, säger han och fortsätter: 

– Det är inget vidare. Jag är radioamatör också så jag har förbindelser med kompisar och så via radio. Det kan jag inte ha här för jag har ju inga antenner och så. 

”Har varit en tankeställare”

Alfridas kraft och hotet från nytt snöfall och kraftiga vindar har gjort att Marie hemma i Marka kommer tänka om inför framtiden. 

– Ingen kan ju styra över att det blir storm. Vi får helt enkelt bara förbereda oss för att det kommer vara så här nu. Det har verkligen varit en tankeställare för vad man bör ha hemma. 

Åland och Gotland drabbade

Under söndagen hade 80 procent av Ålands befolkning fått tillbaka sin ström. Åland var en av de platser som drabbades hårdas av Alfrida och då stormen drog över ögruppen uppmättes den till orkanstyrka. 

Efter lämnade den sig fallna träd och elledningar som myndigheter och frivilliga nu jobbar med att röja upp. Till dess uppmanar myndigheterna boende på Gotland att köra bil med försiktighet och informera sina barn med faran kring fallna elledningar, träd och rotvältor skriver Ålandstidningen

Även Gotland drabbades av Alfridas hårda vind. Flera ton stenar och bumlingar på hundra kilo lossnade från Gotlands kryssningskaj i samband med stormen skriver tidningen "Hela Gotland". 

Kajen är som det ser ut nu obrukbar och det är svårt att åtgärda skadorna under vintern men hamnchef Mats Eriksson lovar att hamnen ska vara lagad till april.