Larmet efter hettan – risk för översvämningar

Under onsdagen väntas det bli över 30 grader på flera håll i landet.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN
Makarna Ulli Stitch, 62, och Borkhardt Stitch, 70, från München som besöker Malmö brukar spendera de varma dagarna utomhus. – Jag simmar och arbetar gärna i trädgården och shoppar gärna ifall man kan shoppa utomhus, säger Ulli Stitch.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Så tillbringar Magnus Andersson, 40, driftledare och bosatt Malmö, sin sommar:121486899 – Jag är ofta med familjen på stranden men just i dag är vi vid en lekplats i parken där vi stannade spontant på hemvägen från stranden, säger han.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Risken för översvämningar är stor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Afrikavärmen är på väg in över Sverige, men redan till helgen väntas regn- och åskoväder på flera håll i landet. 

Risken för nya översvämningar är stor. 

– Man får vara beredd i hela området helt enkelt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstituet Storm. 

Värmeböljan från Afrika – som orsakade närmare 50 grader i Spanien och Portugal förra helgen – är nu på väg in över Sverige, och prognoserna för onsdagen visar på 30 grader på flera håll i landet. Vid kusten blir det lite svalare, runt 28 grader, och i de norra delarna av Sverige landar temperaturen på omkring 20 grader. 

Men redan på fredag vänder det. 

Ett regn- och åskoväder väntas nämligen svepa in från söder, och framför allt Skåne, Halland, och Värmland kan vänta sig en blöt start på helgen. 

– Det kan komma jättemycket regn på ett ställe, med åska och skyfall, men inte särskilt mycket i området runtomkring. Det är problemet med den här årstiden, regnet faller fläckvis, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstituet Storm. 

Risk för översvämningar

Söndagen den 29 juli åskade och regnade det kraftigt på flera håll i landet. Speciellt Uppsala drabbades hårt av skyfallet, och från centralstationen spreds bilder där människor vadade – och badade – i midjehögt vatten. Även biltrafiken i centrala Uppsala fick stora problem i och med de kraftiga översvämningarna. 

Tora Tomasdottir, meteorolog på StormGeo.
Foto: Pressbild / StormGeo

Enligt Tora Tomasdottir finns det en risk för att en liknande situation uppstår igen. 

– Det är väldigt nyckfullt var regnet kommer att falla – man får vara beredd i hela området helt enkelt. Men det kan lika gärna hamna i skogen som i någon stad, säger hon. 

Tora Tomasdottirs råd är att redan nu rensa torra löv från vägbrunnar så att vattnet kan rinna undan så smidigt som möjligt. 

– Och man behöver kanske inte heller lägga sina mest värdefulla ägodelar i källare som man sedan tidigare vet svämmar över vi kraftiga regnfall, säger hon. 

Fortsatt torrt på Öland 

Värst skyfall väntas på fredagen, men redan under onsdagseftermiddagen  kan det komma några skurar och lite åska västerifrån över mellersta Sverige – ungefär från Värmland till Jämtland. Även östkusten kan få sig några skurar och lite åska.

Men för Öland, som hittills haft en väldigt torr sommar, ser den nuvarande prognosen dyster ut. 

– Det är synd, men det är möjligt att de inte får något regn överhuvudtaget. Vi får hoppas på att det kommer skurar. Men det är framför allt i väst som tyngdpunkten ligger, säger Toma Tomasdottir. 

Liksom under onsdagen kommer torsdagen vara fortsatt varmt, och det är först under fredagen som temperaturen sjunker. 

– Då blir det svalare, och även under lördagen, säger Tora Tomasdottir. 

Så här blir vädret i veckan

Onsdag

Götaland: Mestadels soligt med omkring 30 grader. 

Svealand: Soligt under dagen med 26 till 30 grader. Redan under onsdagskvällen börjar en kallfront med regnskurar rör sig in västerifrån, troligen även med åska. 

Norrland: Delvis molnigt. Temperaturer på omkring 20 grader. 


Torsdag: 

Götaland: Under torsdagen får främst västra Götaland en markant temperatursänkning med ca 10 grader lägre än dagen innan. Till största delen soligt. 

Svealand: Soligt. Mitt på dagen ligger temperaturerna på 24 grader på inlandet, och 30 grader på kusten. 

Norrland: Delvis molnigt. Temperaturer på runt 20 grader. Någr grader varmare vid kusten. 


Fredag: 

Götaland: Regnskurar. Runt 20 grader. 

Svealand: Regn och åska, framför allt i Norrköpingsområdet. Runt 25 grader vid kusten, strax över 20 grader på inlandet. 

Norrland: Regn i de södra delarna av Norrland. Molnigt med temperaturer från 15 grader i Östersund till 24 grader i Umeå. 


Källa: SMHI