Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet efter åskan – ny värmesmocka

Efter helgens åskskurar väntas temperaturerna stiga igen.Foto: Colourbox
Det väntas bli runt 30 grader på nytt.Foto: Colourbox
I helgen är det åskskurar som gäller.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många pustar ut i helgens svalare och regniga väder.

Men på måndag väntas temperaturerna stiga på nytt.

– Det blir runt 30 grader igen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Lördagens brandriskvärden var de högsta i modern tid i Sverige, meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB. Trots efterlängtat regn på flera håll i landet är läget fortfarande kritiskt och utöver de enorma skogsbränderna som härjar blossade nya upp.

– Det har regnat över bränderna med kraftiga skurar nu. Samtidigt har åskskurarna orsakat en brand i Göteborg. Trots att det är bra med regn är det ett allvarligt väder, och när det också blåser hjälper det elden att sprida sig, säger Tora Tomasdottir.

MSB har varnat för att även södra Sverige kan drabbas av skogsbränder på grund av de rådande väderförhållandena. Vid 13-tiden på lördagen skedde det också, i Torslanda i Göteborg, där ett blixtnedslag orsakade en brand som spred sig snabbt på grund av hårda vindar. Tack vare regnet var den däremot under kontroll vid 17-tiden.

– Det blåser till med skurarna, och det är negativt för bränderna. Till nästa vecka ser vindarna ut att avta i södra Sverige och förflytta sig norrut, säger Tora Tomasdottir.

30 grader i stora delar av landet

Temperaturerna har blivit något lägre under helgen. Men redan nästa vecka kan vi vänta oss en ny värmesmocka på runt 30 grader i stora delar av landet. 

– Jag tror inte att det kommer att bli varmare än vad det har varit den här veckan, nu har det varit extremt. Men efter en lite svalare helg kommer värmen tillbaka nästa vecka, och det blir runt 30 grader igen. Jag skulle tippa att norra Götaland blir som varmast, samtidigt är det höga temperaturer i halva landet, och 25-27 grader i norr. Det är ganska jämnt över landet, säger Tora Tomasdottir och fortsätter:

– Det har hittills varit torrt, torrt, torrt utan nästan någon skur alls i hela landet. Det som är positivt nästa vecka är att det kan komma enstaka skurar på kanske en halvtimma. Det räcker inte för att brandrisken ska försvinna helt, men det hjälper i alla fall tillfälligt. Det kommer att vara mest torrt och soligt nästa vecka, men med lite mer moln och skurar än tidigare i hela landet. Just nu är det svårt att säga exakt var skurarna kommer.