Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Långtidsprognos: Extra kall vinter i år

Det danska väderinstitutet DMI spår en kallare och torrare vinter än vanligt i en långtidsprognos. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
”Om polarvirveln får ett visst mönster får man en kallare vinter och vi kan se redan nu att den börjar byggas upp”, säger Lasse Rydqvist, meteorolog. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Det blir allt kyligare i Sverige under veckan. 

Samtidigt spår det danska väderinstitutet DMI en kallare och torrare vinter än vanligt i en långtidsprognos.

– Om polarvirveln får ett visst mönster får man en kallare vinter och vi kan se redan nu att den börjar byggas upp, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm.

Temperaturerna väntas fortsätta sjunka i Sverige under veckan. Under tisdagsmorgonen uppmättes hela 20 minusgrader i Vilhelmina i Lappland men även söderut dominerar minusgraderna.

– Det ser ut att bli en riktigt kall vecka. Tycker man att det är kallt nu så kommer det fortsätta vara minst lika kallt. Under måndagen hade vi bara enstaka plusgrader söderut. 

– Nätterna är klara och kyliga och man ska verkligen klä sig varmt där ute, tycker jag, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm, i Expressen TV.

Väder: Risk för frost och hala vägar

Ute på vägarna kvarstår risken för halt väglag.

– Det finns en hel del risk för frost på vägarna. Risken minskar lite eftersom torr luft kommer in över landet, och längst norrut har frosten svårt att lägga sig. Men längre söderut kan det bli mycket frost på vägarna, säger Lasse Rydqvist.

Långtidsprognos från DMI: Kallare vinter än vanligt

Det danska väderinstitutet DMI släppte en långtidsprognos i november som spår en kallare och torrare vinter än vanligt. 

I prognosen förklaras hur vädret påverkas av den så kallade polarvirveln, ett lågtrycksområde ovanför Arktis i stratosfären på 25-30 kilometers höjd.

Lasse Rydqvist understryker att långtidsprognoser ofta är mycket osäkra.

– Träffsäkerheten är tyvärr inte jättehög, men det finns absolut mönster som meteorologer kan titta på och som säger lite om hur det storskaliga vädret rör sig. Om polarvirveln får ett visst mönster får man en kallare vinter och vi kan se redan nu att den börjar byggas upp. Men som sagt är långtidsprognoser osäkra, säger Lasse Rydqvist.