Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lågtryck från Atlanten för med sig regn och snö

”Det är ett lågtryck som bildats över Atlanten som snurrar in över oss med regn och snö”, säger meteorologen Tora Tomasdottir. Foto: Pressbild / StormGeo
Framåt helgen kommer det snö i de norra delarna av landet. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
I södra Sverige kommer det att falla en hel del regn framåt helgen. Arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regn och plusgrader i söder och snö och minusgrader i norr. 

Så kan man beskriva vädret framåt helgen – exakt var snögränsen går är dock svårare att säga. 

– Det är ett lågtryck som bildats över Atlanten som snurrar in över oss med regn och snö. Men de stora snömängderna bildas egentligen över Bottenhavet, säger meteorologen Tora Tomasdottir. 

Sverige är som bekant ett avlångt land och framåt helgen kommer det att märkas tydligt på vädret. 

I korta drag får vi fortsatt plusgrader på många håll i Götaland och minusgrader i Svealand och Norrland under torsdagen.  

Men framåt helgen händer det saker. 

– Under natten till fredag kommer det in regn och blötsnö i södra Sverige. Det kommer västerifrån så det kan bli ”snö i Värmland, blötsnö i Örebro och regn söderut” ungefär. Under fredagen och framåt natten till lördag kommer det här regn- och snöområdet att tillta och sprida sig över hela landet till lördagen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

– Då kommer det också kunna bli ganska varmt för säsongen i södra Sverige, runt 5 grader, kanske uppemot 6-7 grader på vissa håll. Samtidigt ser det ut att bli temperaturer runt minus 15 grader i norr, fortsätter hon. 

Oklart var snögränsen går 

Förenklat kan man säga att vi får varm luft i söder och kall luft i norr. 

– Det är i den här gränszonen som regn och snö bildas. Den svåraste nöten för oss meteorologer att knäcka just nu är hur långt upp över landet värmen når, säger Tora Tomasdottir och konstaterar: 

– I ena halvan av landet kommer det falla ganska mycket regn, i andra halvan av landet kommer det falla ganska snö. Just nu ligger den här gränsen i mellersta Dalarna. Oavsett var man bor kommer helt enkelt att bli väder.  

Var kommer snön ifrån? 

– Det är ett lågtryck som bildats över Atlanten som snurrar in över oss med regn och snö. Men de stora snömängderna bildas egentligen över Bottenhavet, säger Tora Tomasdottir. 

Kallare igen i nästa vecka 

Hur mycket snö vi kan ha i olika delar av landet framåt jul är ännu för tidigt att säga med säkerhet. 

– Det jag kan säga med hyfsad säkerhet är att efter att regnet och snön som kommer nu till helgen – som säkert ligger kvar över måndagen men drar bort framåt tisdagen – ser det ut att knäppa till och bli ganska mycket kallare igen. Då kan vi få ner mot minus 20-25 grader i norr och minusgrader även i söder. Så det blir lite kallare i nästa vecka, säger Tora Tomasdottir.