Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kilometerlånga köer efter olycka

Långa köer efter olycka på E4Foto: Rebecca Hagnestad
Två lastbilar har krockat på E4 i höjd med Hudiksvall. Det är långa köer på platsen. Foto: Rebecca Hagnestad
Vädret blir något mildare under måndagen i de södra delarna av Sverige, men under tisdagen är minusgraderna tillbaka i stort sett hela landet, enligt meteorolog Johan Groth.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
SMHI varnar för snöfall. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Groth, meteorolog.Foto: YLWA YNGVESSON

Flera decimeter snö har vräkt ner främst i södra Sverige och på Västkusten under helgen. 

Klass 1-varning för snöfall i Värmland, Skåne och Blekinge har utfärdats av SMHI.

Snöovädret orsakar halt väglag på flera håll, och på E4 i höjd med Hudiksvall är det totaltstopp i trafiken efter att två lastbilar kolliderat. 

Samtidigt väntas snöfallet dra vidare norrut – och de närmsta dagarna väntas temperaturerna sjunka ytterligare. 

Flera decimeter snö har vräkt ner framför allt i södra och västra Sverige under helgen. 

Under söndagen utfärdade SMHI klass 1-varning för snöfall i Värmland, Skåne och Blekinge. Upp emot 20 centimeter snö väntas i området runt Vänern, där det även kan bli blåsigt med snödrev.

Trafikverket har gått upp i beredskapsnivå 1 för att förbereda sig inför snöovädret i de berörda regionerna, skriver TT.

– Vi håller oss kvar där men håller ögonen på utvecklingen. Vårt ansvar är att hålla vägarna och järnvägarna framkomliga och säkra. Våra entreprenörer är ute och snöröjer och halkbekämpar och håller koll på våra vägar i hela landet, säger Sara Lindström, mediekommunikatör på Trafikverket.

Barn till sjukhus efter olycka

Snöfallet har gjort vägarna svårmanövrerade och flera olyckor har inträffat under söndagen. Flera barn har förts till sjukhus.

Vid 17:30-tiden är det totalstopp i trafiken på E4 norrgående riktning i höjd med Hudiksvall. Detta efter att två lastbilar kolliderat. Olyckan har orsakat kilometerlånga köer och det ska vara glashalt på platsen.

– Det är helt stopp i trafiken i norrgående riktning, säger Tor Stens, RLC-befäl vid polisen i region mitt.

På riksväg 49 utanför Skara kolliderade fyra bilar där nio personer blev inblandade i olyckan. Två av dem är barn.

På Rv66/Lv245 vid Sörvik norr om Ludvika krockade två bilar. Sex personer fördes till Falu lasarett, däribland tre barn.

Voltade av vägen

På söndagsmorgonen kraschade en bil in i ett mitträcke på riksväg 40 i Ulricehamn. I Kinna körde en bil av vägen och voltade. En person fördes till sjukhus med lindriga skador, enligt polisen.

Strax före lunch krockade fyra bilar på E6 norrut nära Värötunneln i Varbergs kommun. Räddningstjänsten rapporterade att det var totalt 13 personer i bilarna, men att det inte ser ut att vara några svåra personskador. 

I centrala Göteborg körde en bil in i sidan på en annan bil vid Vasaplatsen. En person skadades, enligt polisen.

I Tanums kommun uppstod en singelolycka nära Rylandsmotet och i Munkedal kanade en lastbil av E6.

Vid 15-tiden varnade Trafikverket för en lastbil som backade mot trafiken på E6 i riktning mot Oslo mellan Torp och Hogstorp i Uddevalla kommun. Polis fick senare stopp på lastbilen och chauffören är misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Snö från Nordsjön

Det stora snöfallet kom in över Västkusten, Skåne och delar av det småländska höglandet under söndagen. 

– Snön kom in i dag med ett lågtryck från Nordsjön. Det rör sig upp över landet under morgondagen och lämnar på tisdag, säger meteorolog Johan Groth.

Under eftermiddagen drar snön sakta vidare åt nordost. Framför allt i de centrala delarna av Götaland och tvärs över landet från Öland till Göteborg och Dalsland, enligt Groth.

På söndagskvällen väntas snön nå Stockholmsområdet.

Under måndagen snöar det mest i de mellersta delarna och delar av norra Sverige, säger Groth.

– I norra Götaland fortsätter det att snöa under inledningen av måndagen, men det är lite från och till. Tyvärr har det kommit in mild luft som har börjat övergå i regn längst i söder, säger Groth.

Fortsatt kallt i norr

Södra Sverige och Östersjökusten upp mot Östergötland blir regnig och mild under måndagen.

– Det blir plusgrader nere i södra och mellersta Götaland, ganska nära noll eller några minusgrader över Svealand och fortsättningsvis ganska kallt uppe i norr, säger Groth.

På tisdag sjunker temperaturerna igen i hela landet. Då kan det vara ner mot fem minusgrader även mitt på dagen, enligt Groth. Allra längst i norr är det fortfarande väldigt kallt, med lokala temperaturer ner mot minus 30 grader.

– På Norrlandskusten kan beröras av snö under större delen av tisdagen, men i resten av Sverige börjar det släppa och det kan till och med bli lite soligt på Väst- och sydkusten, Värmland och Dalarna, säger Groth. 

Östra delarna av Sverige får fortsatt molnigt väder och en del snöbyar.