Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juli varmast någonsin – med flera värmerekord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Julimånad blev den varmaste som någonsin uppmätts och bjöd dessutom på flera värmerekord. 

Under tisdagen uppmättes 34,1 som varmaste temperatur i Göteborg och i Ullared. 

På onsdagen fortsätter värmen – men till helgen väntas temperaturerna sjunka något. 

Sista juli blev ännu en dag denna sommar med drygt 30 grader på flera håll i landet. Årets värmerekord slogs förra veckan i Hästveda i Hässleholms kommun med 34,6 grader. 

På tisdagen uppmättes högsta temperaturen i Göteborg och i Ullared, 34,1 grader. 

– Det har varit jättevarmt i sydväst. Även om vi inte kom upp i årshögsta så har det verkligen varit varmt. I princip i hela Halland har det varit 30 grader eller mer och lika så i många delar av Västra Götland, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Även norrut har det varit varmt – i Tornedalen har det också varit över 30 grader på vissa håll.


LÄS MER: Kroppen vänjer sig vid värme efter två veckor 


Värmen fortsätter i morgon, men förflyttar sig något. 

– Den skiftar plats lite. På tisdagen var Västkusten absolut varmast, men under onsdagen blir ostkusten i söder varmast. Det blir säkert upp till 33 grader någonstans, då antingen i södra Småland, Blekinge eller upp mot Östergötland, kanske till och med uppe i Örebro, säger Tora Tomasdottir. 

Tora Tomasdottir säger att juli vanligtvis är årets varmaste månad, och att temperaturer på 30 grader i sig inte är exceptionellt. 

– Det exceptionella är att det har hållit i sig så här lång tid. 

I Stockholm har medeltemperaturen varit landets högsta under juli månad med 22,4 grader, enligt SMHI. Det är den högsta medeltemperaturen som någonsin uppmätts i Sverige. I Stockholm började temperaturen att mätas 1756 – alltså är juli i år den varmaste på minst 262 år.

Det har gått åt mycket vatten under sommarens mest heta dagar.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Lite svalare"

Högsommarvärmen ser ut att hålla i sig fram till på torsdag men sedan kommer temperaturen att sjunka. 

– På fredagen och på helgen så ser det ut som om vi får lite mer vind från västlig och nordvästlig riktning och det blir lite svalare, säger meteorologen Beathe Tveita, också vid väderinstitutet Storm.

– Kanske ungefär fem grader kallare i Svealand och Götaland och ännu något kallare i Norrland eftersom ett lågtryck drar in från Finland.  

Beror på värmen i augusti

Sommaren 2018 kan komma att gå till historien som den varmaste sommaren någonsin, men för att så ska bli fallet krävs att augusti bjuder på höga temperaturer.

– Hade vi fått räkna in maj i den officiella sommarstatistiken skulle nog rekordet helt klart ha slagits, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till TT.

Eftersom augusti inleds med något svalare temperaturer krävs det att värmen återvänder för att hota de tidigare rekordsomrarna 1997 och 2002.