Sista juli blev ännu en dag denna sommar med drygt 30 grader på flera håll i landet. Årets värmerekord slogs förra veckan i Hästveda i Hässleholms kommun med 34,6 grader.
På tisdagen uppmättes högsta temperaturen i Göteborg och i Ullared, 34,1 grader.
– Det har varit jättevarmt i sydväst. Även om vi inte kom upp i årshögsta så har det verkligen varit varmt. I princip i hela Halland har det varit 30 grader eller mer och lika så i många delar av Västra Götland, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Även norrut har det varit varmt – i Tornedalen har det också varit över 30 grader på vissa håll.
LÄS MER: Kroppen vänjer sig vid värme efter två veckor
Värmen fortsätter i morgon, men förflyttar sig något.
– Den skiftar plats lite. På tisdagen var Västkusten absolut varmast, men under onsdagen blir ostkusten i söder varmast. Det blir säkert upp till 33 grader någonstans, då antingen i södra Småland, Blekinge eller upp mot Östergötland, kanske till och med uppe i Örebro, säger Tora Tomasdottir.
Tora Tomasdottir säger att juli vanligtvis är årets varmaste månad, och att temperaturer på 30 grader i sig inte är exceptionellt.
– Det exceptionella är att det har hållit i sig så här lång tid.
I Stockholm har medeltemperaturen varit landets högsta under juli månad med 22,4 grader, enligt SMHI. Det är den högsta medeltemperaturen som någonsin uppmätts i Sverige. I Stockholm började temperaturen att mätas 1756 – alltså är juli i år den varmaste på minst 262 år.

"Lite svalare"
Högsommarvärmen ser ut att hålla i sig fram till på torsdag men sedan kommer temperaturen att sjunka.
– På fredagen och på helgen så ser det ut som om vi får lite mer vind från västlig och nordvästlig riktning och det blir lite svalare, säger meteorologen Beathe Tveita, också vid väderinstitutet Storm.
– Kanske ungefär fem grader kallare i Svealand och Götaland och ännu något kallare i Norrland eftersom ett lågtryck drar in från Finland.
Beror på värmen i augusti
Sommaren 2018 kan komma att gå till historien som den varmaste sommaren någonsin, men för att så ska bli fallet krävs att augusti bjuder på höga temperaturer.
– Hade vi fått räkna in maj i den officiella sommarstatistiken skulle nog rekordet helt klart ha slagits, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till TT.
Eftersom augusti inleds med något svalare temperaturer krävs det att värmen återvänder för att hota de tidigare rekordsomrarna 1997 och 2002.