Hotet från polarvirveln – Sverige kan få vinter i april

Meteorologen Lars Rydqvist berättar om vädret den kommande tiden.
I stället för snö har det varit rikligt med regn på många håll. I Malmö fick man ta fram paraplyet i helgen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om polarvirveln spricker kan det bli rejält kallt.
Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vissa år har Sverige sett kyla långt in i vårmånaderna.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Det gäller att ha koll på väderskiftningarna om du ska ut på vägarna.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Än är det inte kört för vintern, meddelar meteorologen.

Om polarvirveln brister kan Sverige drabbas av en förskjuten vinter – som riskerar att ligga kvar långt in på våren.

– Det kan absolut hända att det blir kallt in i både februari och mars. Det har funnits lägen där snön legat kvar in i april också, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det blev ingen vidare vit jul. Vintern har i stället varit mild – ovanligt mild.

På onsdagen slogs värmerekord för månaden i flera städer runtom i landet. Rekordtemperaturerna uppmättes i Oskarshamn, Örebro, Ölands norra udde, Harstena i Valdemarsviks kommun och Kristianstad. I Borås hade man samtidigt den högsta januaritemperaturen sedan 1908.

– Det har varit onormalt varmt för att vara januari i hela landet, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Under de kommande dagarna väntas inte heller någon större förändring i temperaturerna. Fortsatt in i helgen blir det plusgrader, med undantag för Sveriges nordligaste delar.

Men enligt meteorologen är det för tidigt att utesluta vintervädret.

Då kan kylan komma

Sverige har tidigare sett vintrar då kylan legat på vänt långt in i januari. Ett exempel är vintern för två år sedan. Då kom minusgraderna och snön först i februari – för att sedan stanna in i mars.

Och så kan det bli även i år. Enligt meteorologen skulle en sen vinter kunna hålla sig kvar långt in på våren, ända in i april.

– Det kan absolut hända att det blir kallt in i både februari och mars. Det har funnits lägen där snön legat kvar in i april också, säger Lasse Rydqvist.

Väderfenomenet som allting hänger på heter polarvirveln. Det är ett lågtrycksområde som ligger i stratosfären – på 25-30 kilometers höjd – över både Syd- och Nordpolen.

En bild från amerikanska NOAA visar hur polarvirveln fungerar.
Foto: NOAA/National Oceanic & Atmospheric Administrati

Håller virveln sig intakt blir det ingen köldsmäll, men om virveln brister kan vintern komma.

– När virveln bryts ner kan det bli en kallare period efter några veckor. Det reagerar nämligen lite långsammare här på marken än i stratosfären, säger Lasse Rydqvist.

Han fortsätter:

– Sedan måste det också skapas en gata, en storts båge, där kalluften kan ta sig ner över Skandinavien. Polarvirveln kan också brytas så att kalluften åker ner över havet, Ryssland eller USA. Det beror på hur jetströmmarna hamnar.

Sista datum för kylan

Enligt meteorologen är det svårt att förutse huruvida polarvirveln kommer att brista eller inte. Prognoser finns, men är lätta att få fel.

SMHI har dock utfärdat ett datum då chansen – eller risken – för vinter blir betydligt mindre.

– Det är om en månad ungefär, i mitten av februari. Just den 15 februari är något som SMHI har satt som första datumet då den meteorologiska våren kan infalla. Så om man ska dra en gräns skulle man kunna dra den där, säger Lasse Rydqvist.

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM) 

Här är skillnaden på väder och klimat

Expressen reder ut: Här är skillnaden på väder och klimat.