Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högsommarvärmen är här för att stanna

<p>Åsa Norberg, 28, Stina Sahl, 26 och Justina Florell Jonzon, 25, njöt av solen i Stockholm på söndagen. <br></p>
Foto: Alex Ljungdahl

Efter ett par veckor med varierande temperaturer kan stora delar av Sverige nu vänta sig ett lyft.

Högsommartemperaturer väntar, och tidiga tecken tyder på att kommer att ligga kvar under resten av maj.

– Våra prognoser visar att ett högtryck ligger kvar över Skandinavien månaden ut, säger Kristen Reikvam Ravnestad, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Rekordveckan i samband med Kristi Himmelsfärd har under den senaste tiden känts som ett minne blott, och under de gångna veckorna har sol, moln och kommit och gått från dag till dag.

Men nu ser det ut att bli ändring på detta.

Den kallfront som för närvarande ligger över norska havet, och tar sig in över land under den kommande veckan, kommer att missa stora delar av Götaland och Svealand. I stället följer varma vindar från södra Sverige.

– Det gör att det kan bli blåsigt under början av veckan, men vindarna för också med sig höga temperaturer. Framför allt är det de östliga delarna av Götaland och Svealand som får en fin start på veckan, säger Kristen Reikvam Ravnestad.

Högtryck resten av maj

När kallfronten drar in är det i stället områden norr om Bohuslän, samt de södra och västra delarna av Norrland, som kommer att få vänta till slutet av veckan på det riktigt fina vädret.

<strong>Hur ska du utnyttja sommarvärmen i maj?</strong><br><strong>Åsa Norberg, 28, kundtjänst, Stockholm: </strong>"Jag ska ta till vara på sommarkvällarna, och börja löpträna! Och grilla! Bara vara ute i solen liksom."<br><strong>Stina SahliŽn, 26, student, Stockholm:</strong> "Jag ska skriva min C-uppsats, inomhus... Men jag får nog ta någon promenad ute i solen också."<br><strong>Justina Florell Jonzon, 25, student, Lidingö:</strong> "Jag ska plugga inför min tenta, och förhoppningsvis kan jag göra det utomhus. Annars ska jag vara ute i trädgården och greja."
Foto: Alex Ljungdahl
<strong>Hur ska du utnyttja sommarvärmen i maj?</strong><br><strong>Andreas Eidhagen, 30, redigerare, Stockholm och Julia Mishchenko, 33, lärare, Stockholm med hunden Guinness</strong>: "Sjösätta båten, långpromenad i skogen och öl i solen!"
Foto: Alex Ljungdahl
<strong>Hur ska du utnyttja sommarvärmen i maj? <br>Robert Hedberg, 59, antikhandlare, Vallentuna och Loreta Bergström, 65, undersköterska, Stockholm:</strong><br>"Vi ska promenader och koppla av här i Rålambshovsparken. Någon picknick kan det säkert bli också, bara det är bra väder."
Foto: Alex Ljungdahl
<strong>Hur ska du utnyttja sommarvärmen i maj?<br>Pedro Almeide, 41, affärsutvecklare, Stockholm, med sonen Vicente Almeide, 5 år:</strong><br>"Vi ska besöka stranden, ta långa cykelturer och kanske hajka."
Foto: Alex Ljungdahl

Även Västsverige kan drabbas av mindre skurar, men i övrigt handlar det om strålande sol och betydligt mindre molnighet än tidigare.

– Vi talar om högsommarvärme under hela veckan. Med undantag av onsdag, då kallfronten kan komma att beröra Stockholmsområdet, så blir det temperaturer mellan 20-25 grader och sol. I de östliga delarna slipper man även molnen, vilket gör det ännu varmare, säger Kristen Reikvam Ravnestad.


PROGNOS: Så blir vädret där du bor


Det högtrycket som under veckan rör sig in över Skandinavien kommer lagom till helgen att påverka hela landet, vilket gör att helgvädret ser lovande ut oavsett var man bor.

Och de det finns inga tecken på att värmen kommer att avta.

– Det är alltid svårt när man tittar på längre sikt över stora områden, men som det ser ut nu så ser det ut att bli bra väder under resten av maj, säger Kristen Reikvam Ravnestad.