Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flest tropiska nätter i Sverige – på 16 år

Sverige har inte haft så heta sommarkvällar sedan 2002.
Foto: HANNA NILSSON

Har du också svårt att sova om nätterna i sommarhettan?

Det har sin förklaring – inte sedan 2002 har Sverige haft så här många tropiska nätter. 

Sverige har haft ovanligt många dagar av högsommarvärme och enligt prognosen är fler att vänta. Men det är inte bara dagarna som är varma – på många håll i landet har inte ens nätterna bjudit på svalka. Fenomenet kallas för tropiska nätter. 

– Tropiska nätter är när temperaturen aldrig går under 20 grader och inte heller på natten utan det håller sig varmare, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm. 

Tropiska nätter, förklarar han, inträffar oftast vid kusten och beror på vattnets tendens att magasinera värme om dagarna som sedan frigörs under nätterna. 

– Vilket gör att det fortfarande blir riktigt varmt på natten, säger Rydqvist. 

Hittills denna sommar har Sverige haft drygt 20 tropiska nätter – lika många var det senast år 2002. Förra sommaren hade Sverige inte en enda tropisk natt.

– 1997 så hade man flest, 30 stycken. Det är mycket möjligt att vi kan slå det faktiskt den här sommaren.  


LÄS MER: Rekordhetta väntar – kan bli 35 grader varmt

Högsta lägsta temperatur

Det finns flera värmerekord som slagits eller tangeras i sommar. 

Sommarens värmerekord slogs i måndags i Uppsala då kvicksilvret nådde 34,4 grader. I Kvikkjokk i Norrbotten slogs ett värmerekord på 32,5 grader, vilket är det högsta som uppmätts på orten sedan de första mätningarna år 1888.  

Men ännu varmare är det på andra håll i världen.

I Qurayyat vid Omans kust slogs ett rekord med den högsta  lägsta temperaturen under ett dygn på 42,6 grader, enligt the Guardian. I Georgiens huvudstad Tbilisi steg temperaturen den 4 juli till 40,5 grader.  I Montreal i Kanada var det den 2 juli 36,6 grader varmt. Båda två är värmerekord, rapporterar Svenska Yle


LÄS MER: Mardrömshettan håller i sig – inget regn på tio dygn