Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väderkaos skapar stora problem – tågstopp av översvämning

Fotograf Roger Nilsson på plats.
Översvämningar i Sandviken.
Foto: Roger Nilsson
Översvämningar i Sandviken.
Foto: Roger Nilsson
Strax före midnatt fick polisen, via räddningstjänsten, larm om brand i en byggnad i Vaksala utanför Uppsala.
Foto: Utryckning Uppsala

Blixtnedslag, översvämningar och försenade tåg.

Ett åskoväder har under torsdagen skapat kaos på flera håll i Sverige.

Ovädret rör sig nu norrut med kraftiga skurar i Jämtland och Medelpad, men även i östra Svealand kan det ”blossa upp”, enligt meteorologer.

Redan på onsdagskvällen drog ett stort åskoväder in över södra Sverige och SMHI utfärdade en klass 1-varning för Skåne och Halland. På flygplatsen Kastrup i Köpenhamn träffades en medarbetare av blixten.

Under torsdagen har ovädret rört sig upp över Sverige, förbi Södermanland och Stockholmsområdet, och är nu på väg in över södra Norrland.

– Det ostadiga vädret ligger just nu över Uppland och Gästrikland-Hälsingland, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm under torsdagseftermiddagen.

Under natten och morgonen förväntas ovädret röra sig sakta norrut.

– Den här ostadiga zonen - från Jämtland och ut mot Medelpad, alltså Sundsvall och Östersund - blir sedan ganska stillaliggande. Här kan vi under fredagen få kraftiga skurar även om det inte nu ser ut som att det blir åska.

Det lågtryck som ligger över mellersta Sverige kan göra att det återigen finns risk för regn i Uppland och Stockholmsområdet under sena kvällen.

– I natt kan det blossa upp i östra Svealand, men inte så allvarligt som det ser ut nu, säger Johan Groth.

Norr och söder om den ”ostadiga zonen” - i norra Norrland och söder om södra Norrland förväntas det i morgon bli klart och soligt väder.

Bränder efter blixtnedslag – föl brann inne

Strax före midnatt, natten mot torsdag, larmades polis och räddningstjänst om en brand i Vaksala utanför Uppsala. Då hade blixten slagit ner i ett stall – och fyra hästar och ett föl brann inne, skriver UNT.

Byggnaden fick brinna ner till grunden.

Tidigt på torsdagsmorgonen kom också larm om bränder och rökutveckling på grund av blixtnedslag på fler håll:

I Surahammar, i Kyrkby utanför Avesta, i Norberg och i Mårdshyttan utanför Lindesberg. Inga personskador har rapporterats. I Norberg började en villa brinna och förstärkningar från Avesta skickades till platsen. 

– I och med att det blixtrade och åskade i natt så kan det vara en stark gissning, säger Håkan Axelsson, styrkeledare, om brandens orsak. 

Stopp i tågtrafiken efter väderkaos

Samtidigt har det varit stopp och föreningar i tågtrafiken.

Mellan Fagersta och Avesta-Krylbo var det tidigare stopp efter att spåren svämmat över. 

Mellan Gävle och Borlänge har det under torsdagen varit kraftiga förseningar på grund av ett tidigare signalfel i Storvik och mellan Västerås och Fagersta har ett skarvfel orsakat förseningar och inställda avgångar.

Enligt SJ är allt relaterat till ovädret.

I Stockholm utrymdes under torsdagsmorgonen tunnelbanestationen Enskede gård på grund av översvämningar, men vid lunchtid rullade trafiken på som vanligt.

Översvämningar i Sandviken

Även i Sandviken har man kämpat mot översvämningar.

– Det har varit ett rejält skyfall och dagvattensystemet hänger inte med så det har varit en del översvämningar, säger Daniel Åström, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Han berättar att två bilar fastnat i en översvämmad viadukt, att ett tiotal villor fått sina källare fyllda med vatten och att även källaren i kommunens badhus svämmat över.

– Vi är och pumpar lite här och där. Det är en hel del vatten, men det är under kontroll nu, säger Daniel Åström.

Enligt SMHI finns det risk för fortsatt regn och åska i nordöstra Götaland, östra Svealand och södra Norrlands kustland det närmaste dygnet.

SMHIS:s väderprognos

Så här skriver SMHI på sin hemsida om det närmaste dygnet:


”Varm luft har strömmat in över delar av södra Sverige och i gränszonen mot svalare luft uppstår en hel del regn- och åskskurar som lokalt kan vara kraftiga. Över Götaland förskjuts regnet och skurarna sakta åt nordost och följs efterhand västerifrån av en stabilisering med minskad molnighet.

Detta samtidigt som regn över Svealand sprider sig upp över södra Norrland. Norra Norrland väntas dock få uppehåll eller bara ringa mängder. Detaljerna i nederbördsområdenas placering och rörelse är dock svårbedömda.

Kommande natt ser regnet ut att huvudsakligen beröra södra Norrland, medan övriga landet får mest uppehåll och delvis klart”.

Klimatforskaren: Fler skyfall

På SMHI säger klimatforskaren Gustav Strandberg att extremvädret kommer att öka framöver.

Kan det här bero på klimatförändringarna?

– Varje enskilt oväder är alltid ett vanligt oväder men det kommer att bli vanligare i ett förändrat klimat. Det är svårt att säga något om åska men när det gäller nederbörd är det tydligt att den extremt kraftiga nederbörden kommer att öka, säger han.

Enligt Gustav Strandberg är det svårt att säga exakt hur mycket nederbörden kommer att öka – likaså när och var extrema väderhändelser kan inträffa.

– Det går inte säga om det blir i Malmö eller Stockholm eller mitt ute i skogen. Det kan hända i morgon eller om tre år.

Så blir vädret den närmaste tiden.