Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda vindar stoppar färjor till Gotland

Meteorologen Per Holmberg ger oss en prognos.
Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: Kay Nietfeld / AP
Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: Johan Nilsson / TT

Det väntas blåsa hårt i sydöstra Sverige det närmaste dygnet.

SMHI klass 1-varnar för styv kuling över Östersjön och Destination Gotland ställer in färjeavgångar.

Samtidigt kommer höstkylan.

– Hösten tar ett stort kliv nu, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm.

SMHI:s kulingvarning över Östersjön rör totalt sju distrikt:

Norra, mellersta, sydöstra, södra och sydvästra Östersjön, samt Bälten och Rigabukten.

– Det är en något ovanlig vindriktning, nordost, och det ska enligt prognoser blåsa 20 meter per sekund. Det gör att fartyget skulle få hård sjö rakt i sidan, säger Destination Gotlands vice vd Henrik Cars till SVT Nyheter Öst.

Gotlandsfärjan ställer in turer

Det är färjeturerna mitt på dagen på onsdagen – 11.25 från Nynäshamn och 16.30 från Visby – som ställs in, enligt SVT. Däremot ska morgonavgångarna kunna gå som vanligt och turerna från Oskarshamn ser i nuläget inte ut att drabbas.

– Det ser ut att bli som blåsigast under natten och hela dagen i morgon. Det är framför allt över södra Östersjön och uppemot Gotland, det är inga varningar över land, säger Storms meteorolog Per Holmberg.

Han fortsätter:

– På land kommer det märkas att det är blåsigt men det kommer inte vara några träd som fälls eller stor risk för strömavbrott eller så.

Höst i stora delar av Sverige

Samtidigt som de nordostliga vindarna tilltar kopplar kylan sitt grepp om Sverige. Under natten väntas stora delar av landet få meteorologisk höst.

– Hösten tar ett ganska stort kliv nu, ett rejält steg söderut. Vi har haft det ovanligt varmt i början av oktober men nu kommer mer normala temperaturer så det kommer kännas som att det blir mycket kallare, säger Per Holmberg.

I delar av Svealand och Götaland kommer hösten flera veckor senare än normalt. Och det kommer att fortsätta vara kallt framöver.

– I natt blir det minusgrader i stora delar av landet så det är bra att ta in växter. Det kan också vara risk för frosthalka i delar av Norrland, säger Per Holmberg.

Han fortsätter:

– Det kommer framöver vara minusgrader i stora delar av landet på nätterna och sen dagstemperatur på uppemot tio grader i söder och fem i norr. Mot helgen kommer det in ett lågtryck i norra Norrland och då kan det komma en del snö framför allt i fjällen. Sen blir det ännu lite kallare luft som strömmar neråt mot slutet av veckan och början av nästa.

Så här såg det ut när orkanen Delta slog till mot USA i förra veckan.