Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här skiner solen över sportlovsfirarna i dag

Sol och vita vidder, en dröm för fjällentusiaster.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skidorterna i Västerbotten respektive Dalarna ser ut att ha bäst solchanser i dag. Mittemellan, i Jämtlandsfjällen, blir det molnigare enligt prognosen.
Foto: / FISHER GRATISBILD

Befinner du dig i de norra eller södra fjällen i dag är chansen stor att du får njuta av solen i dag.

I Jämtlandsfjällen ser det ut att bli lite molnigare.

– Dalarna ser ut som dagens vinnare, där kan det nog bli lunch i backen om man hittar ett skönt sydläge, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Har du börjat få vårkänslor ännu?

Expressen väder håller superkoll på vädret för sportlovsfirarna under de närmaste veckorna. Både för de som dragit till fjälls och de som är kvar på hemmaplan.

Så här ser det ut på de största skidanläggningarna på torsdagen – ort för ort - enligt prognosen från meteorologen Lasse Rydqvist på Storm.

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 93 centimeter (terräng), öppna nedfarter: 88 av 90, öppna liftar: 40 av 41. Öppna parker: 8 av 8. Längdspår: 77,5 kilometer.

– Här blir det rätt mycket moln, det är en svag front som fortfarande ligger kvar och skräpar. Den kan ge ifrån sig lite snöfall också. Temperaturen kommer att ligga på sex-sju minusgrader.

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 132 centimeter (terräng), antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. Öppna parker: 2 av 2. Öppna längdspår: 70,2 kilometer. 

–  I Sälenfjällen kommer molntäcket att luckras upp och det blir plats för solen under dagen. Det blir bara enstaka minusgrader och svag vind.


Sälenfjällen är en favorit bland många sportlovsfirare, och i dag ser man ut att få fint väder också.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Chans att solen tittar fram i Vemdalen”

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Snödjup: 125 centimeter (terräng), öppna backar: 58 av 58, öppna liftar: 35 av 35, öppna parker: 3 av 3, öppna längdspår: 54 kilometer.

– Man får räkna med varierad molnighet i området under dagen. Det finns chans att solen tittar fram emellanåt också. Temperaturen kommer  att ligga runt fem minusgrader.

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter (nedfarter), öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13. 

– Romme ligger precis på gränsen till ett område med mer  moln, och här får man räkna med mer varierad molnighet och även lite lätt snöfall kan förekomma. En till fyra minusgrader mitt på dagen.

Utsikten från Gondolbanan bör bli fin i dagens solsken i Branäs.
Foto: MATS ANDERSSON

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter (nedfarter), öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28 kilometer.

– Molnigheten minskar under morgonen och ger plats för februarisolen! Några få minusgrader mitt på dagen.

Finast väder i Lapplandsfjällen - men kallt

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 26 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

- Här blir det också rätt fint i dag, med  klart till halvklart väder. Det kan vara mycket moln på morgonen men molntäcket luckras upp och det kan säkert bli läge ta lunch i backen om man hittar skönt sydläge. Bara enstaka minusgrader mitt på dagen.

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 


Vacker men kallt i Tärnaby och Hemavan

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 100 centimeter och 66 centimeter (terräng), öppna pister: 17 av 20 och 25 av 29, öppna liftar: 5 av 6 och 8 av 8. 

– Efter en kall natt väntar en fin dag i Västerbottensfjällen med sol och svaga vindar. Det kan dock vara lite bitigt med  15 minusgrader mitt på dagen. När solen går ned kan temperaturen gå ned till minus 25.

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 120 centimeter (nedfarter), öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 11 av 12. 

– Molnen dominerar här i dag och det kan även bli lite snöfall fram mot kvällen. Tre-fyra minusgrader på dagen, tvåsiffrigt i natt.

Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm, håller koll på sportlovsvädret.
Foto: Pressbild

Den här veckan är det elever i Blekinge län, Fyrbodal, Hallands län, Kalmar län, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala, Örebro och Östergötland som har sportlov. 

Här kan man räkna med fortsatt vinterfeeling på de flesta håll. Det är bara i delar av Skåne och västra Blekinge det fortfarande är barmark. Annars ligger åtminstone 5-10 centimeter snö på marken och minusgraderna håller i sig.

I Horn i Kinda kommun i Östergötland hade man nattens kallaste temperatur i både Götaland och Svealand - minus 20,1 grader. Och man får räkna med att det blir allt kyligare de närmaste dagarna.

Goda solchanser i Sydsverige i dag

Kalla nordostiga vindar från Finland och Ryssland kommer att dra ned över landet, och det kommer att bita ordentligt i kinderna i början av nästa vecka, varnar meteorologen.

–  I dag på torsdagen dominerar molnen uppe i Östergötland och Örebro län medan det är goda solchanser i Kronoberg, Halland och Skåne. Längst nere på sydkusten är det fortfarande någon plusgrad, men i slutet av helgen kommer det allmänt att vara minusgrader mitt på dagen även här. Kanske nedåt minus tio nattetid, säger Lasse Rydqvist.

Skidanläggningarna i södra delen av Sverige rullar på för fullt under sportlovsveckorna.

Isaberg i Gislaveds kommun har öppet alla tio backarna med 60 centimeter snö i nedfarterna.

Här på Vallåsen vid Hallandåsen gick snökanonerna för fullt tidigt på torsdagsmorgonen. Soligt väder och runt noll grader väntas i dag.
Foto: Webbkameror.se

I Vallåsen på Hallandsåsen vid gränsen mellan Skåne och Halland håller man öppet sju av elva backar. Det ligger 60 centimeter snö i nedfarterna.

Även Yxbacken utanför Norrköping och Tolvmannabacken i Kisa i Östergötlands län håller öppet med goda förhållanden.