När invånarna i Stockholmsområdet var på väg till jobbet på fredagsmorgonen fick de ta del av ett uppseendeväckande ljusfenomen.
På himlen syntes en stor halo - ljusring - runt solen, och på vissa platser kunde man även se som två mindre solar vid sidan om solen.
– Det är ett känt fenomen, men det måste vara väldigt kallt så det är inte så ofta man kan se det så här långt söderut, säger Johan Groth på väderinstitutet Storm.
När det är väldigt kallt ute bildas det små iskristaller i luften och då solens strålar reflekteras och bryts genom deras prismor bildas halon. Det är vanligast förekommande vid solens upp- och nedgång då solen står lågt samt på platser i närheten av vatten där det finns mer fukt i luften som kan bli is.
LÄS ÄVEN: Axel fångade norrsken – i Lysekil
Vanligare än regnbågar
Halofenomenet kan även förekomma under sommarmånaderna, men då i samband med höga tunna cirrusmoln som kommer in som fronter.
– På vintern blir halon i regel lite kraftigare, säger Johan Groth.
De senaste dagarna har man kunnat se halor på flera olika platser i södra Sverige.
Halofenomen är enligt SMHI betydligt vanligare än regnbågar och kan i snitt ses två gånger i veckan någonstans i Europa.
Vintern 2013 sågs flera halofenomen också i Stockholmsområdet.
Halofenomen förekommer många gånger i samband med annalkande frontsystem och nederbördsområden. I helgen väntas ett kraftigt väderomslag i Stockholmsområdet, från kallt och klart väder till plusgrader och eventuellt snöfall.