Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här finns värmen - de nästa 4 veckorna

FÅNGST. Victor, 13, styrde till havs och fångade 15 stora torskar i Lommabukten.Foto: Tomas Leprince
"Jag är glad att det äntligen är lite sommar. Jag är ledig i två veckor, sen börjar jag jobba på ett snabbmatsställe", säger Lukas Paulsson, 18. Här tillsammans med Jonna Bauman, 16, i skånska Barsebäck.Foto: Peo Möller

Håll ut! Snart är värmen här för att stanna.

De kommande veckorna väntas det bli varmare än normalt på många håll.

- Det finns fortfarande hopp för de som har kvar sin semester, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.

Sök prognos för din ort

Så blir vädret de närmaste fyra veckorna

VECKA 28 7-13 juli

Norrland: De nordligaste delarna av Norrland väntas få 5-6 grader varmare än normalt. I de sydligare delarna av Norrland väntas det i stället bli cirka 3-4 grader varmare är normalt. Prognosen visar på mycket sol. I de östra delarna väntas det bli en relativ torr vecka medan de västra delarna kan få mer regn.

Svealand: Temperaturer som är något över det normala, men veckan ser ut att bli något blötare än normalt, framför allt i de västra delarna av Svealand.

Götaland: Väntas bli rikligt med nederbörd i de västra delarna. Även i de övriga delarna ser det ostadigt ut. I frontzonen, som ligger mellan östra och västra Götaland, där kall och varm luft möts riskerar det att bli åskoväder. Temperaturer som är något över det normala.

VECKA 29 14-20 juli

Norrland: De varma sommartemperaturerna håller i sig och kommer ligga något över det normala för årstiden. Veckan ser ut att bli torr och relativt regnfri.

Svealand: Även i Svealand väntas det bli ett par grader varmare än normalt. Denna vecka har dessutom vädret stabiliserat sig och prognosen visar på betydligt mindre regn, bortsett från ett mindre område kring Borlänge-trakten.

Götaland: Långtidsprognosen visar på temperaturer som är något, cirka 3 grader, över det normala. Väntas också bli en torr vecka vilket tyder på att ett högtryck har tagit sig in över Götaland, och även Svealand och Norrland som har en liknande prognos.

VECKA 30 21-27 juli

Norrland: Temperaturer som är runt det normala för årstiden. Även denna vecka ser ut att bli relativt torr vilket tyder på att högtryck ligger över Norrland. Kan komma mindre regnskurar på den östra sidan.

Svealand: Temperaturöverskottet håller i sig i de västra delarna medan de östra delarna väntas få temperaturer som är normala för årstiden. Det är också de östra delarna som kan få lite mer regn än vad som är normalt för årstiden.

Götaland: Prognosen liknar Götaland, där de västra delarna väntas få ett par grader varmare än normalt och de östra delarna normala temperaturer kring årstiden, vilket är runt 20-25 grader. I de allra sydligaste delarna av Götaland kan det bli lite mer regn än normalt.

VECKA 31 28 juli-3 augusti

Norrland: Mycket tyder på att det högtryck som förväntas ha legat över Norrland har dragit sig undan då prognosen visar på normala temperaturer i stora delar av Norrland, men med mer nederbörd än normalt.

Svealand: Långtidsprognosen visar på temperaturer kring det normala eller något över det normala, främst i de västra delarna. Kan också bli mer nederbörd än normalt för årstiden.

Götaland: Väntas få temperaturer som ligger något, 1-2 grader, över det normala. Däremot ser det ut som att högtrycket som troligen legat över Götaland de föregående veckorna har försvunnit då veckan kan bli något blötare än normalt.

Första delen av sommaren har inte bjudit på något vidare soligt väder. Men nu väntar ett glädjande besked för den som längtar till stränder, uteserveringar och en isglass att kyla ned sig med.

- Helgen blir varm och gosig, det kommer att vara temperaturer runt 20-25 grader, säger Johan Groth.

26 grader i Skellefteå

Nästa vecka kan det däremot komma en del regn på sina håll, även om sommartemperaturerna håller i sig. Under tisdagen väntas det exempelvis bli 26 grader i Växjö och Uppsala medan Skellefteå väntas få det lika varmt under fredagen och lördagen. Sverige ligger då inklämt mellan ett lågtryck öster om sig och ett högtryck väster om sig.

- Det ser ut att bli en strålande vecka i mellersta och norra Norrland. I södra Sverige kommer det att vara periodvist varmt men lite ostadigt väder, som prognosen antyder nu väntas det bli rikligt med nederbörd i nästan hela Götaland med betoning på de västra delarna. Ju längre österut man är kommer man åt den varma luften där det också är torrare, säger Johan Groth.

Det danska väderinstitutet, DMI, som också gör långtidsprognoser har en liknande prognos.

- Vi har fint väder på g med varm luft, helgen kommer att bli fin. Från söndag kommer en front västerifrån som kan ge kraftiga regnskurar. Den vill ligga över Sverige fram till tisdag. I Stockholmstrakten och Norrland ser det ut att bli fint, säger Martin Lindberg som specialiserat sig på långtidsprognoser.

Ser ut att bli tromb-fritt

Den senaste tiden har tromber setts på flera håll i Sverige, bland annat i Norrköping och Varberg.

- Det är hopplöst att säga om det kommer komma nya. Vi vet inte exakt hur tromber uppstår, men en teori är att de uppstår när det har varit kall luft högt upp och varm luft längre ned. Så ser det inte ut att bli de kommande dagarna. I stället kan det här vädret generera kraftigt åskoväder när luftmassorna i öst och väst kolliderar och likaså kraftiga skyfall, säger Johan Groth.

Så blir vädret där du bor - kolla Expressens vädersajt.