Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DETTA VISAR KARTAN FRÅN KLIMATOR

Klimators halkprognoskarta uppdateras i realtid och visar det förväntade väglaget på Sveriges vägar de närmaste åtta timmarna. Genom att dra i reglaget kan du ställa in tiden och genom att dra i kartan kan du se prognos för olika delar av landet. Färgen på vägarna skiftar beroende på halkrisk – rött innebär hög risk för halka, orange innebär medel och ljusgrön låg.

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.