Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera trafikolyckor efter stort snöfall

Inställda tåg i Östergötland på grund av hård blåst – och trafikolyckor i Stockholmsregionen på grund av att snön tagit bilisterna på sängen.

Väderomställningen ställer till det i måndagstrafiken.

– Efter så mycket snö som det är i Stockholm i dag så skulle jag nog inte ens våga ge mig ut om jag har sommardäck, säger Peter Behrman, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det fina vårvädret är bokstavligen som bortblåst.

I Götaland och på Gotland har SMHI utfärdat klass 1-varning på grund av de hårda vindarna, som på sina håll kan komma upp i 24 meter per sekund, rapporterar TT.

Och blåsten får konsekvenser för bland annat tågtrafiken.

– Det är tåg i Östergötland som är inställda, dels på grund av elfel och dels på grund av att man förväntar sig hårda vindar som gör att man stänger banor i preventivt syfte, säger Peter Behrman, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det rör sig om Östgötapendeln mellan Linköping och Norrköping som är inställd på grund av elfel, och på sträckorna Linköping-Kalmar och Värnamo-Halmstad stoppas trafiken på grund av blåsten.

I ett bälte från Södermanlands och Örebro län upp mot Jämtland är det i stället snön som ställer till det.

På sina håll framför allt längre norröver kan det komma så mycket som 25 centimeter nysnö när det fortsätter att snöa under hela dagen, skriver TT.

Bytt till sommardäck

Över Stockholmsregionen kom en hel del snö redan under natten – något som ställt till det i biltrafiken.

– Det är faktiskt en del som tagit ut våren i förskott och kanske rentav bytt ut vinterdäcken mot sommardäck. Då är det inte lika kul att vara ute och köra när det har snöat, säger Peter Behrman.

Man bör alltså vara på sin vakt i trafiken?

– Ja, så mycket snö som det är i Stockholm i dag så skulle jag nog inte ens våga ge mig ut om jag har sommardäck, säger han.

Ett femtontal trafikolyckor har inträffat under måndagsmorgonen rapporterar polisen, flera med personskador som följd.

På länsväg 511 vid Arnö utanför Nyköping skadades tre personer när en personbil fick sladd, kom över på den motsatta körbanan och kolliderade med en mötande skåpbil.

Föraren till personbilen är fortfarande medvetslös, uppger polisen. Föraren till skåpbilen är lindrigt skadad medan passageraren skadat fotleden och ansiktet.

Roland Linkvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland, uppmanar folk att ta det försiktigt på vägarna.

– Det är måndag morgon och halt, säger han.

Förseningar i busstrafiken i Stockholm

I Stockholm har även lokaltrafiken påverkats. SL meddelar på sin hemsida att busstrafiken i Tyresö, Söderort och innerstan dras med stora förseningar på grund av halka.

– Det är svårt när förseningarna är så här rakt över att ha någon uppmaning till resenärerna, utan det är generellt att vara ute i god tid. Men det inser väl alla när det är en sådan här morgon, säger Charlotte Alström på SL:s pressjour.