Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finskt oväder drar in: ”Ett riktigt busväder”

Det svala temperaturerna fortsätter att hålla i sig och vädret fram mot helgen blir ostadigt med risk för regn på flera håll i landet.
Under onsdagskvällen kommer ett lågtryck från Finland som rör sig in över norra Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalt skulle det kunna komma upp över 30-40 millimeter regn.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Först kommer ovädret från Finland in. Och sen nästa. 

Någon högsommarvärme syns inte till på långa vägar.

– Det ser ut att vara fortsatt ostadigt och rätt svalt juli ut, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Även om det har varit badväder på vissa platser så har julivädret varit långt ifrån junis värmebölja.

Under onsdagskvällen kommer ett lågtryck från Finland som rör sig in över norra Sverige.

– Vi har ett riktigt busväder på gång i norr. Lokalt skulle det kunna komma upp över 30-40 millimeter regn i delar av både Norrbotten och Västerbotten på torsdagen, säger Maria Augutis, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I mellersta och norra Norrland kan det också bli riktigt blåsigt under fredagen. I övriga landet finns det stora chanser till sol. Som högst skulle temperaturen kunna bli omkring 20-21 grader, enligt Storm.

Regn i både norr och söder

Under natten mot fredag kommer nästa regnområde med in över landet, som förväntas bli mer skurbetonat. Den här gången över Västkusten, Skåne och södra Götaland, samtidigt som det är fortsatt regnigt i norra Sverige. 

För soldyrkaren är tipset att befinna sig där emellan.

– Om man gillar sol så ser det ut som att i Stockholm, Närke, och delar av Värmland, så kan nog fortsätta vara rätt soligt under fredag också. Så tipset är att befinna sig i mellanskiktet av de två väderområdena.

Ingen högsommar under juli

Maria Augutis, meteorolog på Storm.

I helgen finns det tecken på att det skulle kunna komma in lite varmare luft över landet.

– Men det är ändå inte någon högsommarvärme att prata om, kanske upp mot 22 grader i delar av Götaland. Men det är fortsatt ostadigt och skurbetonat.

Inte heller den kommande veckan ser ljusare ut.

– Juli ut ser det ändå ut att vara fortsatt ostadigt och rätt svalt. Så den närmsta veckan, 10 dagarna, så är det ingen riktig högsommarvärme i sikte. Men prognosen kan ändra sig, vi får leva på hoppet helt enkelt, säger Maria Augutis.

Den kalla luften beror bland annat på jetströmmen, som är starka vindar högt uppe i atmosfären, som just nu ligger söder om Sverige. Om jetströmmen sträcker sig norr om Sverige brukar det bli varmare.

Så mycket kan du sola innan det blir skadligt
Hör turisterna om stämningen på Gotland