Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fick sladd i blixthalkan – nu varnas trafikanterna

Markus Eklund upplevde riktigt halt väglag på riksväg 26 i sydvästra Dalarna. Foto: Privat
En lång kö med stillastående fordon bildades på riksväg 26 på grund av väglaget. Foto: Privat
Ishalka på vägen. Foto: Privat
Lasse Rydqvist, metorolog på Storm. Foto: StormGeo/Pressbild
Markus Eklund blev stående i tre och en halv timme. Foto: Privat

Det råder blixthalka på flera vägar runt om i landet under fredagen.

På riksväg 26, nära gränsen mellan Dalarna och Värmland skapades långa köer med stillastående fordon.

– Jag blev stående i tre och en halv timme i morse, säger yrkeschauffören Markus Eklund, som mitt under färden fick sladd på hela sitt ekipage. 

Ishalka har under fredagen slagit till på flera vägar runtom i landet – och värst är det i mellersta delarna av landet, där väglaget på många håll uppges vara riktigt lurigt.

Lastbilschauffören Markus Eklund tvingades stanna på riksväg 26 vid Tyfors utanför Ludvika på grund av halkan.

– När jag kom till Tyfors slog vädret om. Det var halt från början men i Tyfors fick jag sladd på hela ekipaget. Jag  tog beslutet att det är bättre att stanna än att åka vidare och kanske köra i diket, berättar han.

Flera olyckor har rapporterats under morgonen och förmiddagen.

Strax innan 11.00 körde en buss av vägen på E18 mellan Kristinehamn och Karlstad, rapporterar NWT. Olyckan ska dock inte ha resulterat i några personskador.

 

 

”Larm om extrem halka”

Ytterligare singelolyckor, utan några till synes allvarliga skador har inträffat både i Värmland och i Dalarna, vilket Dalarnas Tidningar rapporterar om. Bland annat ska länsväg 245 mellan Grangärde och Sunnansjö vara särskilt drabbad.

– Vi har fått in larm om extrem halka på den vägen, men inga allvarliga olyckor, säger Mats Öhman, presstalesman vid polisen i region Bergslagen till dt.se. 

Och biltrafikanter som ska ut i dag eller under helgen bör vänta sig fortsatt oberäkneligt väglag.

– Det kommer fortsatt att vara problem ute i trafiken, framför allt i södra Norrland och de mellersta delarna. Ska man ge sig ut i kväll och i morgon bitti kan det vara problem med ishalka, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Halkan beror på en varmfront som dragit in och för med sig underkylt regn som påverkar vägbanorna. Även om temperaturerna stiger i luften, så gör inte vägbanan det.

– Det är det som gör den här halkan väldigt förrädisk, att man luras av att det ser blött ut på vägarna, säger Lasse Rydqvist.