Februari slår rekord: ”Exceptionellt varmt”

Sportlovsveckans premiärdagar har betytt sol och höga temperaturer i stora delar av Sverige.
Foto: Shutterstock
Efter ytterligare en varm dag på onsdag, så viker värmen på torsdag.
Foto: Shutterstock

Passa på att njuta av solen.

Spanienvärmen håller i sig under torsdagen och bjuder på vårlika temperaturer på flera håll.

– Det har varit exceptionellt varmt för säsongen och det är mycket ovanligt, säger Tora Tomasdottir, metorolog vid väderinstitutet Storm. 

Sportlovsveckans premiärdagar har betytt sol och höga temperaturer i stora delar av Sverige.

Under tisdagen mättes ett nytt värmerekord för februari. I Karlshamn, Blekinge, var det nämligen 16,7 grader. 

– Det är den högsta uppmätta temperaturen i februari så länge man har mätt temperaturer, säger Tora Tomasdottir. 

Även på flera ställen i Svealand har temperaturen landat på över tio grader. I Norrland var det svalare – men ändå väldigt varmt för säsongen.

Passa på att njuta av solen

Och det vårlika vädret ser ut att fortsätta under torsdagen, med solchanser på flera håll i Svealand och Götaland. 

Den som vill vara ute kan räkna med 8 plusgrader och sol i Göteborgstrakten och Malmötrakten, enligt SMHI. I Stockholm landar termometern runt 5 grader, med solglimtar och växlande molnighet.

– Det har varit exceptionellt varmt för säsongen och det är mycket ovanligt, säger Tora Tomasdottir.

Orsaken till de milda temperaturerna är varma vindar från sydvästra Europa, Spanien och västra Afrika. De fördes hit av stormen Mats, som härjade med starka vindar i norra Sverige under helgen.

Efter vårvärmen kommer kylan tillbaka 

Men det gäller verkligen att passa på. I norra Sverige svänger vädret om och bjuder på kyligare temperaturer under dagen. 

– Det kommer att svänga ordentligt. Tempuraturen sjunker och det blir minus grader i hela Norrland, säger Tora Tomasdottir.

Framåt fredagen vandrar det kyligare vädret ner söderut. I delar av Götaland och Svealand utlovas fortsatt sol, men då med kyliga vindar och temperaturer om noll till några plusgrader. 

Även Skånetrakten kan känna av en köldknäpp utöver det man vant sig vid. 

– Det sticker ut, de har inte haft någon riktig vinter i år och säkert vant sig vid vår, kanske planterat blommor, vissa blommor kommer inte klara av det, säger Tora Tomasdottir. 

Kyligare helg – med  ruggig söndag

Lördagens väder ger liknande temperaturer som fredagen, men söndagen kommer med nollgradiga temperaturer och risk för blötsnö i Svealand och regn i Götaland.

– Ska man göra någonting i helgen ska man passa på att gå ut och göra det på lördag. Söndag just nu lutar mer åt en innedag, säger Tora Tomasdottir.

Här hittar du sol och milda temperaturer

Simirishamns: 10 plusgrader och sol

Malmö: 8 plusgrader och sol

Halmstad: 7 plusgrader och sol

Göteborg: 8 plusgrader och sol

Karlstad: 6 plusgrader med solglimtar

Stockholm: 5 plusgrader med solglimtar

SÅ BLIR VÄDRET RESTEN AV SPORTLOVET

SÖDRA OCH NORRA NORRLAND

Från och med torsdag blir det ett väderomslag. Temperaturen sjunker under natten mot torsdag och det blir svalare dagtid. Natten mot fredag blir det runt 15 minusgrader och dagtid runt 5 minusgrader. Lördagen fortsätter som fredagen och söndagen blir det snö. 


GÖTALAND OCH SVEALAND

Västra Svealand och Götaland kommer ha fortsatt goda solchanser. I östra Svealand blir det blåsigt under torsdagen. Natten mot fredag sjunker temperaturen till runt fyra minusgrader och nollgradigt dagtid i Svealand. Götaland får ett par minusgrader under natten och noll till fem plusgrader dagtid. Lördagen blir lik fredagen och söndag ger blötsnö i Svealand och regn i Götaland.