Familjen fast i kaoset
– i över 14 timmar

Jennifer, 30, och hennes två döttrar blev fast i över tolv timmar i snökaoset.
Foto: Privat
"Jag har försökt vara lugn. Men stora tjejen är så klart rädd", säger hon.
Foto: Privat
Snöovädret har orsakat stora problem i trafiken.
Foto: Privat

Färden mellan Nyköping och Vallentuna norr om Stockholm tog omkring 16 timmar för Jennifer Lovehav. I nästan fyra timmar satt hon fast i en rondell i Årsta.

– Jag har försökt vara lugn. Men stora tjejen är så klart rädd, berättade Jennifer Lovehav, 30, som hade med sig döttrarna Emma, 3, och Linnéa, 6.

Jennifer Lovehav är förskolechef i Nyköping och skulle åka på en utbildning i Stockolmsområdet under onsdagen. Tjejerna Linnéa, 6, och Emma, 3, skulle vara hos mormor och morfar.

Men 14 timmar senare hade de fortfarande inte kommit fram. Vid midnatt hade barnen somnat. 

– Jag har försökt vara lugn. Men stora tjejen är så klart rädd, berättade Jennifer Lovehav.

Fick en flaska vatten

De försökte lösa vardagliga problem efter hand.

– Vi fick gå ut och kissa vid kanten på motorvägen. Då kom en man och frågade om jag behövde hjälp, och han gav mig en flaska vatten. Jag har sagt till barnen att vi måste spara på det, men de har druckit lite, berättade Jennifer Lovehav.


LÄS MER: Värsta snöovädret på 111 år


Flickorna fick kexchoklad till lunch och middag. Under kvällen somnade de i baksätet.

– Jag är inte direkt hungrig. Man går väl i gång på något slags instinkt, sa Jennifer Lovehav.

Hon körde från Nyköping vid tiotiden. Mellan 11.20 och 21 satt hon mer eller mindre fast i närheten av Liljeholmen.

– Sedan kom vi fram till bron vid Essingeleden, men då stängde polisen vägen. Nu sitter vi i en rondell vid Årsta. Det är tvärstopp, sa Jennifer Lovehav.

Hur drabbas du av snökaoset?Nathalie Winters, 23, student, Göteborg"Det har tagit mig tre timmar att ta mig till centralstationen, en resa som borde ha tagit 25 minuter, och nu är mitt tåg till Göteborg framflyttat till obestämt tid så jag får se om jag kommer hem."
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Nina Gisslén, 52, mäklare, Quesada, Spanien."Jag ska hem hem till Spanien och och har försökt ta mig till Arlanda i flera timmar nu. Det går varken tåg eller flygbuss. Mitt sista hopp nu är en taxi som inte kostar 2000kr, som det skulle kosta tidigare idag..."
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Jonas Hansson, 25, säljare, Ystad Cecilia Holma, 23, student, Ystad "Vi har suttit på Centralstationen sedan klockan 11 på förmiddagen, nu är klockan 20. Vi skulle då med ett tåg till Gällivare som blir framflyttat hela tiden. Vi har två hundar med oss och har svårt att gå ut när vi inte vet när eller om tåget går."
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

"Verkligen generöst"

Burger King i närheten kom tidigare på kvällen och delade ut mat och dryck till alla som sitter fast.

– Det var verkligen generöst. Mina barn äter inte hamburgare, men då fick vi i alla fall dricka, så det var fantastiskt, berättade Jennifer Lovehav.

Vid klockan halv ett under natten mot torsdagen började trafiken sakta att röra på sig.

– Vi satt fast i rondellen vid Årsta i närmare fyra timmar innan de fick loss någon lastbil och polisen dirigerade om oss genom bostadsområden i Årsta som jag inte alls kände till, berättar Jennifer Lovehav.

"Från dörr till dörr tog det nästan 16 timmar"

Via telefon guidade hennes man, som befann sig i Nyköping, henne till Vallentuna. 

– Hade jag inte haft honom vet jag inte hur jag hade lyckats hitta. Vi kom dit vid klockan två på natten, säger Jennifer Lovehav.

Nu ska hon delta vid utbildningen och tänker tillbaka på det senaste dygnet. 

– Från dörr till dörr tog det omkring 16 timmar. Så här i efterhand känns det som jag hade tur att det gick så pass bra med barn och allt. Jag kör väldigt mycket bil men jag har aldrig varit med om något liknande. 

Under helgen ska hon försöka att ta sig tillbaka till Nyköping.