Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremvärmen fortsätter: Nu slår Sahara-bubblan

Meteorologens varning: Brandrisken är extrem.
Värmen har slagit hårt mot Europa. Här i staden Logrono i Spanien. Foto: EPA
I Sverige väntas över 30 grader på flera platser under helgen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
MSB har fler helikoptrar redo än tidigare för att rycka ut vid skogsbränder. Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Sahara-bubblan” slår mot Sverige med varm luft från Afrika.Foto: COLOURBOX
I Malmö väntas 32-gradig värme på söndag, och på östkusten och på Öland visar prognoserna temperaturer på 34 grader.Foto: Colourbox
Enligt klimatforskare kommer extrema värmeböljor bli allt mer förekommande i framtiden.Foto: Pivital Weather
1 / 7

Extrem värme lamslår stora delar av Europa och flera dödsfall har rapporterats.

I Frankrike har en klass 3-varning utfärdats efter rekordhetta på 45,9 grader. 

Nu drar också Sahara-bubblan in och för med sig ännu varmare väder – även i Sverige.

Vad gör du helst i värmen?

Hettan har just nu Europa i sitt grepp och har den sista veckan nått nya rekordnivåer.

Nu rapporterar Daily Mail att ytterligare värme väntas, då den så kallade ”Sahara-bubblan” med varm luft från Afrika sprider sig norrut genom Europa. 

Bubblan har redan nått södra Europa. I Spanien dog en 17-årig pojke av värmeslag under natten till fredagen och i Frankrike uppmättes på fredagseftermiddagen temperaturer på 45,9 grader. Där har en klass 3-varning utfärdats och under fredagen stängdes skolor i södra delarna av landet. 

I Storbritannien varnas nu allmänheten för temperaturer närmare 35 grader, vilket i så fall hamnar runt rekordnivåer. 

Oskarshamn och Norrköping väntas få 36 grader

Och de höga temperaturerna når också Sverige. I Malmö väntas 32-gradig värme på söndag, och på östkusten och på Öland visar prognoserna temperaturer på 34 grader.

Allra varmast enligt SMHI:s prognos ser det ut att bli i Norrköping och Oskarshamn där det kan bli 35 grader varmt.

Enligt klimatforskare kommer extrema värmeböljor bli allt mer förekommande i framtiden. Forskning har bland annat visat att de väntas fördubblas på grund av den globala uppvärmningen. 

– När klimatet förändras så förändras även vädret. Det som inte tidigare var möjligt är plötsligt det. Om södra Sverige kanske har fått 1-1,5 grad varmare så innebär det att risken för extremvärme, som kanske förr bara var någon procent, blir plötsligt tio gånger så stor, sa Michael Tjernström, klimatforskare och professor i meteorologi vid Stockholms universitet tidigare i veckan.

Med extremhettan kommer och också torkan och risken för skogsbränder. Under förra sommaren drabbades Sverige av flera svåra skogsbränder.

MSB: Har höjt beredskapen

Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, har i år stålsatt sig för ytterligare en varm sommar med många bränder. 

– Vi har höjt beredskapen eftersom det råder ett brandriskläge som är allvarligt i södra delarna av Sverige. Det är stor risk till extrem risk faktiskt, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB. 

Marcus Årskog, pressekreterare på MSB.Foto: Pressbild

Beredskapen under helgen är därför stärkt. Personal är redo att kallas in och nya avtal med privata helikopterleverantörer gör att flera släckningshelikoptrar ska kunna kallas in. Dessa är i högsta beredskap och ska kunna vara i luften inom 90 minuter.

– De placeras strategiskt ut på orter i Sverige där det råder hög brandrisk, säger Marcus Årskog.

SMHI har under helgen klass 1-varnat för brandrisk i hela Sverige förutom Dalafjällen, Jämtland, Västerbottens inland och Norrbotten.

Enkät: Vad ska du göra den här soliga helgen?

Charlotta Roos, 23, Solna, fysioterapeut: ”Jag ska nog bara hänga ute i solen. Sola, chilla i parker”. Adrian Alvarstein, 28, Kungsholmen, hockeyspelare: ”Jag ska ut och njuta, skejta, spela basket och på festivalen sen. Och bada och njuta av det här fina vädret”. Foto: Per Lidholm
Lena Hemlin, Kungsholmen, 52, jobbar med administration: ”Jag ska promenera och sen gå ut och äta lite på restaurang lite senare vid Hornsbergs strand. Jättehärligt”. Foto: Per Lidholm
Vincent Gabrielson, 9, Kungsholmen, skolelev: ”Åka kickbike och så kommer jag vara på landet och så kommer jag åka lite skateboard”.Foto: Per Lidholm
Fred Midbeck, 23, Lidingö, student: ”Just i dag är det bara ut och träna lite, ta det lugnt. Sen i morgon om det är lika bra väder förmodligen bara vara ute, kanske dra och bada. I alla fall försöka hålla sig ute när det är bra väder”. Foto: Per Lidholm
Högsommarvärme i helgen – 30 grader på många håll.