Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Extremvärmen fortsätter: Nu slår Sahara-bubblan

Meteorologens varning: Brandrisken är extrem.
Värmen har slagit hårt mot Europa. Här i staden Logrono i Spanien. Foto: EPA
I Sverige väntas över 30 grader på flera platser under helgen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
MSB har fler helikoptrar redo än tidigare för att rycka ut vid skogsbränder. Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Sahara-bubblan” slår mot Sverige med varm luft från Afrika. Foto: COLOURBOX
I Malmö väntas 32-gradig värme på söndag, och på östkusten och på Öland visar prognoserna temperaturer på 34 grader. Foto: Colourbox
Enligt klimatforskare kommer extrema värmeböljor bli allt mer förekommande i framtiden. Foto: Pivital Weather
1 / 7

Extrem värme lamslår stora delar av Europa och flera dödsfall har rapporterats.

I Frankrike har en klass 3-varning utfärdats efter rekordhetta på 45,9 grader. 

Nu drar också Sahara-bubblan in och för med sig ännu varmare väder – även i Sverige.

Vad gör du helst i värmen?

Hettan har just nu Europa i sitt grepp och har den sista veckan nått nya rekordnivåer.

Nu rapporterar Daily Mail att ytterligare värme väntas, då den så kallade ”Sahara-bubblan” med varm luft från Afrika sprider sig norrut genom Europa. 

Bubblan har redan nått södra Europa. I Spanien dog en 17-årig pojke av värmeslag under natten till fredagen och i Frankrike uppmättes på fredagseftermiddagen temperaturer på 45,9 grader. Där har en klass 3-varning utfärdats och under fredagen stängdes skolor i södra delarna av landet. 

I Storbritannien varnas nu allmänheten för temperaturer närmare 35 grader, vilket i så fall hamnar runt rekordnivåer. 

Oskarshamn och Norrköping väntas få 36 grader

Och de höga temperaturerna når också Sverige. I Malmö väntas 32-gradig värme på söndag, och på östkusten och på Öland visar prognoserna temperaturer på 34 grader.

Allra varmast enligt SMHI:s prognos ser det ut att bli i Norrköping och Oskarshamn där det kan bli 35 grader varmt.

Enligt klimatforskare kommer extrema värmeböljor bli allt mer förekommande i framtiden. Forskning har bland annat visat att de väntas fördubblas på grund av den globala uppvärmningen. 

– När klimatet förändras så förändras även vädret. Det som inte tidigare var möjligt är plötsligt det. Om södra Sverige kanske har fått 1-1,5 grad varmare så innebär det att risken för extremvärme, som kanske förr bara var någon procent, blir plötsligt tio gånger så stor, sa Michael Tjernström, klimatforskare och professor i meteorologi vid Stockholms universitet tidigare i veckan.

Med extremhettan kommer och också torkan och risken för skogsbränder. Under förra sommaren drabbades Sverige av flera svåra skogsbränder.

MSB: Har höjt beredskapen

Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, har i år stålsatt sig för ytterligare en varm sommar med många bränder. 

– Vi har höjt beredskapen eftersom det råder ett brandriskläge som är allvarligt i södra delarna av Sverige. Det är stor risk till extrem risk faktiskt, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB. 

Marcus Årskog, pressekreterare på MSB. Foto: Pressbild

Beredskapen under helgen är därför stärkt. Personal är redo att kallas in och nya avtal med privata helikopterleverantörer gör att flera släckningshelikoptrar ska kunna kallas in. Dessa är i högsta beredskap och ska kunna vara i luften inom 90 minuter.

– De placeras strategiskt ut på orter i Sverige där det råder hög brandrisk, säger Marcus Årskog.

SMHI har under helgen klass 1-varnat för brandrisk i hela Sverige förutom Dalafjällen, Jämtland, Västerbottens inland och Norrbotten.

Enkät: Vad ska du göra den här soliga helgen?

Charlotta Roos, 23, Solna, fysioterapeut: ”Jag ska nog bara hänga ute i solen. Sola, chilla i parker”. Adrian Alvarstein, 28, Kungsholmen, hockeyspelare: ”Jag ska ut och njuta, skejta, spela basket och på festivalen sen. Och bada och njuta av det här fina vädret”. Foto: Per Lidholm
Lena Hemlin, Kungsholmen, 52, jobbar med administration: ”Jag ska promenera och sen gå ut och äta lite på restaurang lite senare vid Hornsbergs strand. Jättehärligt”. Foto: Per Lidholm
Vincent Gabrielson, 9, Kungsholmen, skolelev: ”Åka kickbike och så kommer jag vara på landet och så kommer jag åka lite skateboard”. Foto: Per Lidholm
Fred Midbeck, 23, Lidingö, student: ”Just i dag är det bara ut och träna lite, ta det lugnt. Sen i morgon om det är lika bra väder förmodligen bara vara ute, kanske dra och bada. I alla fall försöka hålla sig ute när det är bra väder”. Foto: Per Lidholm
Högsommarvärme i helgen – 30 grader på många håll.