Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Extremhettan drabbar Europa – upp till +46

Konstmuseet Uffizierna i Florens i Italien tvingades evakuera när luftkonditioneringen slutade fungera.
Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / AP TT NYHETSBYRÅN
En man svalkar sig vid Vatikanstaten i Rom där temperaturerna nådde uppemot 40 grader under fredagen.
Foto: GIUSEPPE LAMI / AP TT NYHETSBYRÅN

Värmeböljan Lucifer skapar extremhetta i Europa.

Elva länder larmar om farligt höga temperaturer som kan nå upp till 46 grader i helgen i Italien och på Balkan, enligt Irish Times.

Två personer har redan dött, enligt ABC News.

Temperaturerna under fredagen nådde över 40 grader på flera ställen runtom  i Europa – och värre blir det i helgen.

Värmeböljan Lucifer kommer framför allt att slå mot Italien, Schweiz, Ungern, Polen, Rumänien, Bosnien, Kroatien och Serbien, men även delar av Spanien och Frankrike. Sverige förväntas däremot inte råka ut för Lucifer.

Myndigheterna uppmanar människor som befinner sig i de mest utsatta länderna att undvika långa resor, hålla sig inomhus såvitt det är möjligt och dricka mycket vatten. Två personer, en i Rumänien och en i Polen, har dött till följd av värmeböljan.

I Italien har det registrerats en 15-procentig ökning av antalet människor som tvingas uppsöka akutmottagningar, skriver Metro.

Flera skogsbränder har brutit ut i Europa till följd av torkan och värmeböljan, till exempel här i Verin i nordvästra Spanien.
Foto: BRAIS LORENZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Antalet väderrelaterade dödsfall kan öka 50-faldigt

Och Lucifer är bara början. Värmeböljor och andra väderhändelser kommer att öka antalet klimatrelaterade dödsfall dramatiskt i Europa de närmaste decennierna, visar en ny studie enligt TT.

Studien, som publiceras i The Lancet Planetary Health, bygger delvis på analyser av 2 300 väderkatastrofer i EU-området från 1981 till 2010. Uppgifterna kombinerades sedan med uppgifter om de kommande förväntade klimateffekterna fram till 2010.

Resultat: År 2100 kan två av tre personer i EU komma att påverkas av olika väderkatastrofer, från cirka 25 miljoner per år i dag, till 351 miljoner per år i slutet av århundradet.

Antalet väderrelaterade dödsfall kan komma att öka 50-faldigt, från 3 000 dödsfall per år under perioden 1981–2010 till 152 000 per år under perioden 2071–2100.

Den överväldigande merparten av dödsfallen kommer att orsakas av värmeböljor, medan bränder, översvämningar och stormar står för en mindre del. Sydeuropa kommer att drabbas allra hårdast, medan vi i Nordeuropa påverkas minst.