Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Extremhetta slår till mot Europa – kan bli 40 grader

Så blir vädret i Sverige de närmaste dagarna.
En värmebölja väntas i västra och mellersta Europa nästa vecka. Främst i Spanien, Frankrike och Tyskland. Foto: BALAZS MOHAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även förra sommaren var oerhört varm. Här badar folk i en fontän i Vitoria i Spanien under en värmebölja i augusti i fjol. Foto: ALVARO BARRIENTOS / AP TT NYHETSBYRÅN
En ”potentiellt farlig värmevåg”, skriver vädersajten AccuWeather. Foto: GIUSEPPE LAMI / AP TT NYHETSBYRÅN

Extremhettan är på väg in.

Nästa vecka väntas upp till 40 grader på flera håll i södra och centrala Europa – från Madrid till Berlin.

En ”potentiellt farlig värmevåg”, skriver vädersajten AccuWeather.

Kombinationen av en storm över Atlanten och ett högtryck över centrala och östra Europa gör att ”väldigt het” luft från Afrika trycks norrut.

Enligt sajten AccuWeather kommer det ge minst en dag av intensiv hetta på flera håll på den europeiska kontinenten nästa vecka – framför allt i Spanien, Frankrike och Tyskland. Redan i helgen kommer värmen att byggas upp i Spanien, för att sen spridas till Frankrike på måndag.

Värmebölja från Spanien till Tyskland

På tisdag väntas ”intensiv hetta” från Madrid till Berlin och Milano, med temperaturer över 32 grader, skriver AccuWeather.

Onsdag och torsdag kan det bli upp till 38 grader på de varmaste platserna, enligt sajten.

Men både i Tyskland och i Frankrike varnar man sig för temperatur upp till 40 grader, skriver The Guardian. Agnès Buzyn, hälsominister i Frankrike, har sagt till lokala myndigheter, sjukhus och ålderdomshem att vara beredda – efter att förra sommarens värmebölja resulterat i 1 500 fler dödsfall än normalt i juli och augusti.

https://twitter.com/SMHIvader/status/1142342950476795905

Även AccuWeather varnar för den extrema värmen.

”Det här kommer att bädda för en potentiellt farlig värmevåg över en stor del av västra och centrala Europa”, skriver sajten.

Varmt även i Storbritannien

Också Storbritannien, där det brukar vara betydligt svalare än i södra Europa, väntas få en del av värmeböljan. Där kan temperaturerna klättra upp över 27 grader i de södra delarna på tisdag och onsdag.

På många håll i västra Europa väntas en flera dagar lång värmebölja i början av veckan, innan hettan sprider sig österut till Bukarest, Wien, Budapest, Belgrad och Sofia, skriver The Guardian.

Hudterapeuten tipsar om hur du skyddar dig i solen.

– Flera dagar av extrem hetta kombinerat med varma nätter kommer inte att ge byggnader och hem utan air condition möjlighet att svalan av, vilket skapar obekväma sovförhållanden och också ökar risken för värmerelaterade sjukdomar, säger meteorologen Eric Leister enligt tidningen.

I riskzonen finns främst äldre och barn.

Klimatexpert: ”En annan värld”

Klimatexperten Jean Jouzel säger till tv-kanalen France Info att värmen kan kopplas till den globala uppvärmningen.

– När temperaturen höjs ökar intensiteten på värmeböljor och temperaturrekord dubbelt så snabbt, säger han.

Han fortsätter:

– Men det här är ingenting mot vad som skulle hända om vi inte kan kontrollera global uppvärmning. Om uppvärmningen når 4 eller 5 grader mot slutet av århundradet kan värmetopparna bli 8 eller 10 grader högre än nu. Vi skulle vara i en annan värld.

Enligt Jean Jouzel skulle det kunna skörda 150 000 offer varje år – bara i Europa.

The Guardian skriver att prognoser för juli och augusti visar att denna sommar kan bli lika varm som den 2018, ett år som blev ett av de tre varmaste som uppmätts på den europeiska kontinenten. Även värmeböljan förra sommaren kan enligt forskare kopplas till klimatförändringarna, som väntas ge mer extremväder de kommande decennierna.

Här är några saker att tänka på.