Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Då gör solen sin comeback

Nu drar medelhavsvärmen in över landet.
Foto: Michaela Hasanovic
Sommaren är på väg tillbaka, det säger meteorologen Johan Groth.
Foto: Ylwa Yngvesson
Sommaren ger sig inte, men skillnaderna mellan natt och dag blir lite större än tidigare, säger Johan Groth.
Foto: Michaela Hasanovic

Simma lugnt!

Nu drar Medelhavsvärmen in över landet igen.

– Sommaren ger sig inte, säger meteorolog Johan Groth.

Supervärmen som fick människor att vallfärda till badplatser och uteserveringar i början av helgen fick ett abrupt slut när regn och blåst drog in över landet under söndagen.

Men ha förtröstan.

Snart är det bara att plocka fram solglasögon och picknickfiltar igen – sommaren gör comeback på tisdag.

– Då avvecklar sig regnet och vi får en stabilisering av vädret igen och det finare vädret håller i sig åtminstone under onsdag, torsdag och fredag, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I Götaland, Svealand och södra Norrland stiger temperaturerna upp mot 20 grader redan under tisdagen, och de högsta noteringarna väntas i de östra delarna av landet.

Värmen från Medelhavet kulminerar

Därefter följer flera vackra sommardagar med sol och 20-gradig värme.

– Sommaren ger sig inte. Men det blir lite större skillnader mellan natt och dag så det kommer ändå kännas lite som om hösten är på väg, säger Johan Groth.

Fjällen och norra Norrland kan dock inte räkna med lika strålande väder, utan berörs av en hel del regnskurar samtidigt som temperaturen bara kommer vara mellan tio och 15 grader.

– Men mycket av nederbörden fastnar i fjällen så ute vid kusten blir det växlande molnighet och temperaturen kan krypa upp mot 18 grader, säger Johan Groth.

Värmen som södra halvan av landet får njuta av pressas upp från Medelhavet och kontinenten, där det varit mycket höga temperaturer de senaste dagarna.

– Det kulminerar vid Medelhavet nu och ibland trycks den varma luften upp ända hit, säger Johan Groth.