Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europa smälter i extremhettan – nu slår värmen mot Sverige

Det här ska du tänka på.
I Frankrike gör folk sitt bästa för att hantera värmen.Foto: LE TELLEC STEPHANE/ABACA / LE TELLEC STEPHANE/ABACA STELLA PICTURES
Nu kommer vågor av värmen upp till Sverige.Foto: BALAZS MOHAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Extremhettan har slagit till mot Europa.

Nu drar de varma vindarna även in över södra Sverige – och SMHI har larmat om höga temperaturer.

– Medelhavsvärmen trycks upp till oss, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på StormGeo.

Extremvärme från norra Afrika har tryckts upp över västra och centrala Europa. Denna vecka väntas temperaturer på upp till 40 grader i bland annat Spanien, Frankrike och Tyskland.

Enligt SVT har klass 2-varningar utfärdats i Schweiz, Belgien, Frankrike och Spanien på grund av hettan.

– Det här är länder som är vana vid värme, så det är allvarligt att de går ut med varningar, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Även Sverige får en del av de höga temperaturerna – dock inte i samma utsträckning.

– Det är samma våg av varmluft som sveper upp. Men där nere får de Afrikavärme och här får vi Medelhavsvärme, säger Tora Tomasdottir.

Det är bara den sydligaste delen av Sverige som kommer att märka av hettan. SMHI har skickat ut meddelande om höga temperaturer i Skåne, Blekinge, Halland och alla delar av Småland utom precis söder om Vättern i Jönköpings län.

Det här innebär höga temperaturer

Maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad.

Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper. 

Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når minst 30 grader under minst tre dagar i följd uppdateras meddelandet till en varning.

Källa: SMHI

– Södra Götaland kan få upp till 30 grader, säger Tora Tomasdottir. 

Varmt väder i södra Götaland

Värmen börjar svepa in redan på måndagen. På tisdagen kan det bli lite varmare med upp mot 28 grader och sen kulminerar det med temperaturer på 29-30 grader på vissa platser på onsdag.

En del tycker att det är obehagligt när det blir så pass varmt, men enligt Tora Tomasdottir är detta en relativt kort värmebölja – ingenting som liknar förra sommaren.

Det kommer också vara svalare morgnar och kvällar, säger hon.

– Men man behöver inte vara ute när det är som varmast mitt på dagen, man kan ta en siesta som vid Medelhavet. Man kan också dra ut mot kusterna där det är lite svalare och dricka mycket vatten.

För de som gillar värmen säger hon att det bara är att passa på att njuta.

Kallare i Svealand

Samtidigt som det kan bli upp mot 30 grader i södra Götaland är luften betydligt svalare över landets nordliga del. Där ligger temperaturerna på runt 15-20 grader de närmaste dagarna, enligt meteorologen.

I Svealand kan det bli 20-24 grader men en del moln. På onsdag väntas rejält med regn, först i Dalarna och norra Värmland – sen över hela Svealand och norra Götaland.

– När den riktigt varma luften möter den betydligt svalare luften blir det stora temperaturskillnader som ger ordentligt med regn, säger Tora Tomasdottir.

Mer extremt väder i framtiden

Enligt klimatforskare kommer vi att få mer extremväder i framtiden, på grund av klimatförändringarna. Enligt Tora Tomasdottir är det inget konstigt att Afrikavärme pressas upp över Europa – det sker varje år – och meteorologerna brukar inte koppla sådana här enskilda väderhändelser till klimat.

– Men det här är det väder vi förväntar oss mer av. Vi kommer kanske få fler och mer långvariga sådana här värmeböljor i ett framtida klimat.

Kan bli uppemot 30 grader i Sverige.