Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter värmevågen – nu kommer köldknäppen från Norska havet

Så blir vädret resten av veckan.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter Medelhavsvärmen kommer nu en rejäl köldknäpp.

Kylan sveper in från Norska havet och enligt SMHI väntas julitemperaturer ”mycket under det normala”.

– Man får titta långt fram för att hitta riktig sommarvärme, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm.

Sommarens första månad blev ovanligt varm på många håll. Flera orter – som Stockholm, Norrköping, Visby, Kalmar och Osby – slog sina tidigare junirekord. Och i Oskarshamn uppmättes den högsta junitemperaturen, 33,7 grader, i hela landet sen 1970.

Men nu är sommarvärmen som bortblåst.

Enligt SMHI väntar en ”mycket kylig start” på juli. På sin hemsida skriver väderinstitutet:

”Större delen av landet väntas de närmaste fem dygnen få temperaturer mycket under det normala för årstiden och temperaturen kommer att få svårt att orka över 20° dagtid någonstans”.

”Juli lever inte upp till sitt rykte”

– Det är verkligen ett juli som inte lever upp till sitt rykte. Det kommer bli riktigt kallt för årstiden den första veckan i månaden, men även den andra, säger Lasse Rydqvist på Storm.

Enligt honom kommer det bli flera grader kallare än normalt i hela landet.

I stora delar av Svealand och Norrland väntas det bli mellan fyra och sju grader kallare än normalt. Götaland kan få en till fyra grader kallare än normalt.

SMHI:s meteorolog Malva Lindborg säger till Dagens Nyheter att det på sina håll kan bli under tio grader. Och i Kiruna har man redan haft snöstorm – där vaknade boende på Tarfala forskningsstation upp till snö den 1 juli, rapporterar SVT Norrbotten. 

– Jag har jobbat här i fem år och har aldrig varit med om det tidigare, säger forskningsingenjören Pia Eriksson till SVT.

Norska vindar för med sig kall luft

Orsaken till att Sverige fryser är vindar från norska havet som bär med sig riktigt kall luft, enligt Lasse Rydqvist.

Och varken han eller SMHI ser någon vidare ljusning i vädret den närmaste tiden.

– Den svala luften täcker landet ganska länge. Man har fått titta långt fram i prognosen för att hitta någon ny riktig sommarvärme.

Meteorologen fortsätter:

– Det skulle kunna bli i slutet av nästa vecka eller till och med i början av veckan därpå. Då kan man komma upp till högsommarvärme på nytt. Det kan bli 25 grader åtminstone i södra Sverige, men det ser även ut att kunna bli varmluft som tar sig upp till norra Norrland.

SMHI varnar för skogsbränder

Eftersom sommarvärmen ligger så långt fram i tiden kan prognosen dock ändras till dess.

Samtidigt som köldknäppen slår till ligger SMHI:s varningar för skogsbrand kvar i Gävleborgs län, i Jämtlands län undantaget fjällen, i hela Götaland samt i hela Svealand utom Dalafjällen.

KLIMATFÖRÄNDRINGAR ÖKAR RISK FÖR EXTREMVÄDER

Enligt klimatforskaren Gustav Strandberg på SMHI kan extrema väderförändringar komma att öka framöver.

– Varje enskilt oväder är alltid ett vanligt oväder men det kommer att bli vanligare i ett förändrat klimat. Det är svårt att säga något om åska men när det gäller nederbörd är det tydligt att den extremt kraftiga nederbörden kommer att öka, säger han.

Enligt Gustav Strandberg är det svårt att säga exakt hur mycket nederbörden kommer att öka – likaså när och var extrema väderhändelser kan inträffa.

– Det går inte säga om det blir i Malmö eller Stockholm eller mitt ute i skogen. Det kan hända i morgon eller om tre år.