Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter supervärmen – nu kommer regn och åska

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Juli har bjudit på värme och sol så gott som dagligen i nästan hela Sverige.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Det har varit temperaturer kring 30 grader på många håll i juli.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Regn och rusk väntas kommande veckan.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det varma vädret verkar fly Sverige under veckan som kommer.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mörka moln, regn, åska och ibland 15 grader kallare.

Toppenvädret flyr Sverige under veckan som kommer, enligt SMHI.

– Det ser inte ut att vara någon värme på väg in igen inom de närmsta tio dagarna, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Juli har varit varmt, soligt och vackert med blå, blå himlar varje dag i nästan hela Sverige. Men nu är det slut på medelhavsvärmen för den här gången.

Högtrycket som parkerat över landet får maka på sig för regn och moln som blåser in från söder och Danmark. På Västkusten och i söder har det redan börjat svänga om. Samtidigt rör sig svalare luft ner från Island, och väntas dra in samtidigt över Sverige som rusket från syd. 

– Vi får ostadigt väder med stora lokala variationer och temperaturer som sjunker från 30-strecket ner mot 20 grader, och kanske 15 grader när det regnar, säger Emelie Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Norrland kan njuta av värmen lite längre, med undantag av Västerbotten som också kan få en del skurar.

Är supersommaren över för i år?

– Nja, det kan man inte veta. Prognosen gäller för den närmaste veckan och lite till. Men vi har ju hela augusti kvar och det kan komma nya högtryck. Dessutom varierar det här ostadiga vädret mycket över landet och över dagarna. Det kommer inte att regna hela tiden, säger Emelie Karlsson.

Semesterlediga svenskar får helt enkelt stiga upp på morgonen och se om det är läge att ta fram badbyxorna eller Yatzy-kartongen.

– Alla människor gillar inte värmen heller. En del välkomnar svalare väder och tycker att det är uppfriskande, säger Emelie Karlsson.

Risk för kraftiga vindar och åska

Under onsdagen väntas stora mängder regn att falla över Södermanland och Stockholmstrakterna. Det blåser även upp till kraftiga vindar i Östersjön med ostliga vindar, berättar Josefine Bergstedt vid väderinstitutet Storm. 

– Det blir en markant temperaturskillnad. Det finns även risk för åska i samband med det. Det kan vara blåsigt mitt på natten i samband med detta, säger Josefine Bergstedt. 

SMHI har varnat för höga brandrisker vilket nog får många att dra en lättnadens suck när regn väntas falla över hela landet. 

Nytt katastrofväder i Europa – se de dramatiska bilderna

Storbritannien och Belgien hårt drabbade