Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter supervärmen – kalluft strömmar över Sverige från Ishavet

Foto: Montage
Trots det hittills ovanligt torra vädret har vissa mindre åskbyar även drabbat Sverige det senaste dygnet. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
I dag visade Gladhammars mätstation i Västervik en topptemperatur på 31,8 grader. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Värmeböljan kan ha nått sin topp.

I dag uppmättes 31,8 grader i Västervik följt av flera svenska orter med över 30 grader – långt varmare än många populära semestermål i Europa.

Men efter ett dygn av kaosvärme strömmar nu kalluft ner över Sverige från Ishavet.

– Det är ett typiskt läge nu med högtryck över Island och ett ordentligt lågtryck över Ryssland som gör att det bara skjutsas ner kall luft rakt norrifrån, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm. 

Det var 36 år sedan Sverige senast hade en så kallad tropisk natt så här tidigt i juni, men under natten mot söndagen understeg temperaturen aldrig 20 grader på ön Vinga i Göteborgs skärgård.

– En tropisk natt hade vi aldrig förra sommaren, säger Lasse Rydqvist.

Det är bara ett av många tecken på det extrema vädret som hållit sig kvar över landet den senaste tiden. I dag visade Gladhammars mätstation i Västervik en topptemperatur på 31,8 grader, följt av orter som Arvika, Norrköping, Örebro och Uppsala med temperaturer över 30 grader, enligt SMHI.

Varmare än på många semesterorter i Europa. Las Palmas som toppar solligan fick nöja sig med futtiga 17 grader, och tidiga semesterfirare som tagit sig till den populära grekiska ön Kreta hade enbart 20 grader.

– Runt medelhavet är det fuktigare luft och det blir mycket mer intensiva värmeåskväder, säger Lasse Rydqvist.

Polisens kritisk efter drunkningarna

Värmen har fått många att bege sig till badplatserna, och hittills i juni har flera tragiska drunkningsolyckor inträffat. Vid minst två av fallen har räddningstjänsten hindrats från att uträtta sitt arbete, genom felparkerade bilar och folk som varit i vägen.

Vid räddningsarbetet där en 17-årig pojke drunknade i Degefors ska även flera personer tagit fram sina mobiltelefoner och fotograferat, vilket Örebropolisen kritiserade i ett uppmärksammat inlägg på Facebook. 

”Det är upprörande och fullständigt bortom normalt hyfs [...] nästa gång kan det, gud förbjude, vara ditt barn som ligger där”, skriver polisen bland annat.

”Kan bli en chock för kroppen”

Även i dag omkom en man i en olycka vid Vansbro, när han sveptes med i den strömma älven. Ytterligare en man i 20-årsåldern hittades avliden i vattnet vid en badplats i Långshyttan, och polisen misstänker inget brott.

En olycka har också skett ute till sjöss, när två fritidsbåtar kolliderade i Mälaren norr om Södertälje. Flera personer hamnade i vattnet och minst fyra skadades.

– De har förts i land och blivit omhändertagna av ambulanspersonal, säger Andreas Linder vid Södertörns räddningstjänst. 

Svenska Livräddningssällskapet och räddningstjänst manar allmänheten att vara uppmärksamma runt landets badplatser. 

– När det är så här tidigt på sommaren har det inte hunnit bli så varmt i vattnet och det kan bli en chock för kroppen, säger Lasse Rydqvist.

Kalluft strömmar ner från Ishavet

Trots det hittills ovanligt torra vädret har vissa mindre åskbyar även drabbat Sverige det senaste dygnet. I Värmland och Västerås fick räddningstjänsten in flera larm om bränder och fallna träd orsakade av blixtovädret. När ovädret drog förbi över Stockholm fick Arlanda göra ett kortare uppehåll i flygtrafiken.

Ett snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm havererade, och på grund av värmen fick man tillkalla sjukvårdspersonal när en äldre kvinna började må dåligt.

Men nu verkar värmeböljan ha nått sitt slut. I början av veckan strömmar kall luft från Ishavet ner över landet.

– Det är ett typiskt läge nu med högtryck över Island och ett ordentligt lågtryck över Ryssland som gör att det bara skjutsas ner kall luft rakt norrifrån, säger Lasse Rydqvist.

Hopp för midsommar

Svalare väder väntas i norra Sverige under första halvan av juni. Samtidigt finns lite värme kvar i södra Sverige och framför allt Götaland, där kommer det ändå att vara drygt 20 grader – några grader varmare än normalt.

– En vanlig dag i juni har man en normaltemperatur på 15 grader i Svealand och Götaland, och i norrland lite lägre, säger Lasse Rydqvist.

Under den senare delen av juni ser värmen dock ut att komma tillbaka, och hoppet lever ännu för midsommar: 

– Det är inte omöjligt att midsommar kan ha lite varmare väder än normalt, men det är inte samma värme som vi har haft nu.

Fotnot: I en tidigare version skrev vi att det var ett kritiskt läge. Korrekt citat från Lasse Rydqvist är att "det är ett typiskt läge nu". 

 

Temperaturer på semesterorterna 3 juni

Varmast i Sverige: Gladhammars mätstation i Västervik med 31,8 grader. Följt av Arvika 31,6, Norrköping 31,3, Örebro 30,5 och Uppsala 30 grader.

 

Kallare var det på dessa platser:

Lissabon, Portugal: 16 grader

Barcelona, Spanien: 18 grader

Las Palmas de Gran Canaria, Spanien: 17 grader

Santa Cruz de Tenerife, Spanien: 19 grader

Palma de Mallorca, Spanien: 19 grader

Lanzarote, Spanien: 19 grader

Faro, Portugal: 19 grader

Chania, Kreta, Grekland: 20 grader

Istanbul, Turkiet: 20 grader

Nice, Frankrike: 21 grader

Marbella, Spanien: 22 grader

Alicante, Spanien: 22 grader

London, England: 22 grader

Ayia Napa, Cypern: 23 grader

Berlin, Tyskland: 24 grader

Rhodos, Grekland: 24 grader

Alanya, Turkiet: 24 grader

Side, Turkiet: 24 grader

Split, Kroatien: 25 grader

Phuket, Thailand: 29 grader

 

Källa: SMHI

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!