Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter superstormen – nu slår nästa oväder till

Precis när stormen Ciara har svept förbi så kommer nu nästa storm. Det handlar om stormen Dennis.
Stormen Dennis i Storbritannien. Nu drar den norrut, till Sverige.Foto: BRAD WAKEFIELD/SHUTTERSTOCK
Det var rejält blåsigt i Sverige när stormen Ciara slog till.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ciara i Storbritannien.Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter stormen Ciara – nu kommer stormen Dennis. 

I helgen slår nästa storm till och det kan bli rejält blåsigt. 

 – Det blåser upp först på Västkusten men även Gotland och Stockholms skärgård kan få det rejält blåsigt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Stormen Dennis blåser först in över Storbritannien, därefter slår den till mot Danmark innan den kommer till Sverige. 

– Det blir lite senare i veckan som ovädret kommer in riktigt ordentligt. Och framför allt är det på söndag och måndag som det kan blåsa upp, säger Lasse Rydqvist. 

Storm- och blåssäsongen är här i Sverige. Förra veckan drog Ciara fram genom landet och skapade oreda med förhöjda vattennivåer och omkullblåsta träd.

I Danmark har man föreberett sig i synnerhet på förhöjda vattennivåer. Och enligt Lasse Rydqvist kommer vi att kunna förvänta oss något liknande även den här gången. 

– Det kanske inte blir riktigt på samma sätt här som det kan bli i Danmark, för där kommer det vara mer blåsigt. Men det kommer bli ungefär i stil med Ciara, säger han. 

Blåst och regn att vänta 

Lågtrycket med den kraftiga vinden kommer in under söndagen, men det ersätts sedan av stormovädret Dennis på måndag. Även om ovädret med regn, blåst och snö börjar på Västkusten så kommer stora delar av landet att drabbas. 

– Det kommer märkas av i hela landet med regn och snö. Sedan kommer det att bli blåsigt på Norrlandskusten, säger Lasse Rydqvist. 

Än så länge har SMHI inte gått ut med några stormvarningar och inte heller några så kallade risker för storm. Men det kan komma senare i veckan. 

– Vanligtvis går SMHI ut med varningar 24 timmar innan. Så det är fortfarande för långt fram för att man ska kunna göra det, säger han. 

Fortsatt blåsigt under veckan

Enligt meteorologen kommer stormen att komma i två olika omgångar och som värst kommer det att vara under måndagen. Därefter kommer det att lugna ner sig något. 

– Till tisdagen avtar det, men troligtvis kommer det att fortsatt vara blåsigt i Götaland, säger Lasse Rydqvist. 

Här surfade han mitt i stormen Ciara

Våghalsen Tom, 18, trotsade ovädret.