Efter solen – nu kommer moln: ”Blixtar och åska”

Meteorologens värmelöfte: Här blir det 25 grader.
Josefine Bergstedt, meteorolog vid Storm.
Foto: Privat
Regnskurar och åska väntar.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Regnskurar och åska väntar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Molnigt med inslag av regn och åska – men fortsatt varmt.

Vädret i nästa vecka blir omväxlande för större delen av landet.

– Vi har varmluft som stiger och när det är fuktigt bildas det blixtar och åska. Klassiskt sommaroväder, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid Storm.

Under natten till måndag passerar ett stort regntäcke över norra delen av landet. Över Västkusten och Svealand kan det samtidigt bildas åskmoln.

– Vi har varmluft som stiger och när det är fuktigt bildas det blixtar och åska. Klassiskt sommaroväder, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid Storm.

Redan under söndagen kan det märkas av.

– Vi har ett regnområde som är på ingång och passerar över landets norra halva under söndagskvällen. Det kommer regna redan på söndagskvällen i Jämtland och Härjedalen.

– Det ser ut att regna kraftigt. Det kan komma stora mängder regn under några timmar, men det rör sig inte om något duggregn.

”Varmluft som stiger ganska snabbt”

Och i veckan fortsätter det, verkar det som.

– Det här området med regn kommer röra sig vidare mot nordost och passera över Norrland. Det kan regna intensivt tidvis. Det är ett ganska smalt band av regnväder som ligger kvar i södra Lappland och Västerbotten. Och som ligger kvar över Norrbottens län under måndagskvällen, Josefine Bergstedt på Storm om måndagen.

– Över Västkusten och Svealand har vi regn och åskskurar som kan blossa upp. Det blir nog en del åskknallar över Svealand under måndagseftermiddagen.

– Det är varmluft som stiger ganska snabbt och när det är fuktigt så bildas de molnen.

Bäst solchanser under måndagen får Gotland med 18-19 plusgrader. Även längs ned i Götaland spås det bli soligt med uppstickande moln.

På tisdagen blir det fortsatt en del regnskurar som ligger kvar över Svealand och en hel del moln. Både Götaland och Norrland ser ut att få sol och växlande molnighet med temperaturer på runt 25 grader.

”Mer skurbetonat”

På onsdagen är det fortsatt regnskurar som ligger kvar över Svealand med en hel del moln. Men både Götaland och Norrland ser ut att få sol och växlande molnighet.

Det ser ut att vara fortsatt ganska varmt i södra Sverige med runt 25 grader. Södra Norrland kan få 20-22 grader och 20 grader längs norra Norrlandskusten.

– Det är mer skurbetonat väder som vi har framför oss under veckan, det är fortsatt varmt men med en del moln, det gäller generellt för hela landet, säger Josefine Bergstedt.

Onsdagen beskrivs som ”skurbetonad men varm”.

– Ljummet sommarregn, säger Josefine Bergstedt.

 I slutet av veckan ser vädret ut att slå om igen. Särskilt i norra halvan av landet.

– Svalare luft som kommer, med en rejäl temperatursänkning under 20 grader, men bara i norr, säger Josefine Bergstedt.

– Det beror på att vi har ett lågtryck som närmar sig Skandinavien från Atlanten. Det passerar strax norr över Sverige och för med sig kall luft norrifrån Grönland. Det kommer in tidigast under torsdagen, och passerar under fredagen och lördagen.

Ett tips är att använda mer solkräm än man tror.