Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter snövarningen – då blir det varmt igen

Per Holmberg från väderinstitutet Storm om veckans väder.
Temperaturerna väntas ligga kring 15 grader.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Periodvis tittar solen fram kommande vecka.Foto: MEDIABILD / MEDIABILD/IBL
Kungsträdgården.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Passa på och njut av vädret.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den kalla och torra luften som drar ner norrifrån ger en köldslagen vecka.

Men snart kommer värmen tillbaka. 

– Vi borde komma upp i femton grader, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm. 

Det är något av ett bakslag från våren, vädret i landet just nu. I söndags utfärdade SMHI klass 1-varningar för flera län i Sverige. 

Men riktigt så kallt blir det inte på de flesta håll den kommande veckan. Däremot ett litet hack i vårskivan.

– Det ser ut som att det blir en kall period nu. Hela den här veckan är väldigt kall för årstiden. Det blir kanske 10 grader i Götaland när det är sol, säger Per Holmberg.

15 grader varmt

Det är ett lågtryck som under helgen som passerade Sverige som gör att det följt med kall luft norrifrån. Enligt meteorologen sprider sig kylan över hela kontinenten – som just nu har det kyligare än normalt. 

Men sen vänder det. Åtminstone blåser något mer positiva vindar in. 

Till helgen stiger temperaturen med några grader. Och i framför allt Göteborg väntas stora solen titta fram. Visserligen lär temperaturerna landa kring elva grader på Västkusten – men vinden är förhållandevis svag och molnen få. 

– Sen blir det ytterligare några grader varmare nästa vecka. Vi borde komma upp i 15 grader i söder, men det är inga 20 grader vi pratar om, säger meteorolog Per Holmberg generellt om vädret i landet.

Däremot väntas det gå på motsatt håll i Umeå. Från och med lördag försvinner solen från meteorologernas prognoser. I den norrländska staden väntas temperaturerna ligga under tio grader hela helgen och i början av nästa vecka.

Kall och torr luft

Men söder om norrlandsgränsen blir det i grova drag något av ett ”karantän-väder”. Den strålande sol som många i vårtider trånar efter lär inte dyka upp. 

Men perioder i nästa vecka – och till viss del även i helgen – blir det härligt och skönt. 

– Den kalla luft som dras ner är ganska torr. Och när vi har det soligt blir vädertypen växlande molnighet, stackmoln som växer till sig. Sen finns det risk för regnskurar i söder och snöbyar lite längre norrut. Det är nästan som ett aprilväder, säger Per Holmberg.

– Det kommer att växla fram och tillbaka. 

Och som ser ut nu blir det varmare för varje dag som går i nästa vecka. Så även om det inte är att tala om något strandväder är hamnar temperaturen kring 15 grader på många håll. 

Prognos

Götaland: Temperaturerna ligger på tio grader i början av veckan, men stegrar dag för tid. Mot helgen och i nästa vecka är temperaturerna uppe vid 15 grader. Men vi är inne i en köldslagen period – kallare än normalt – och sommarvärmen är inte här. Med undan tag för söndag, då det kan blåsa upp till elva meter per sekund, håller sig vinden i schack. 

Det blir dessutom få regndroppar att vänta.

 

Svealand: Generellt något kyligare än i Götaland – men det handlar om några få grader. Däremot väntas det falla mer nederbörd. Framför allt på torsdag och fredag kan det falla cirka tre millimeter. 

I Svealand väntas det dock blåsa betydligt mindre än i de allra mest sydliga delar av landet.

 

Norrland: Enligt prognosen verkar det inte bli särskilt mycket sol i Norrland kommande vecka. Det börjar förvisso ganska bra med temperaturer kring tio grader med sol på många håll.

Men ganska snart blir molnen så tunga och grå att solen inte tränger igenom. Helgens temperaturer väntas landa kring 7-8 grader. 

Då finns det också risk för regn. 

Däremot väntas det inte blåsa särskilt mycket.