Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter rekordkylan – nu hotar snökanoner

Enligt meteorologen hotar snökanoner – kraftiga snöfall över Sverige. Foto: Magnus Andersson
Trafikverket varnar för halka för i stort sett hela Götaland och mellersta Norrland. Men även kölden ställer till för den som ska ge sig ut på vägarna eller planerar en resa med tåg eller buss. På flera håll i norra Norrland har tåg och bussar varit inställda på grund av den stränga kylan.Foto: Pelle T Nilsson
Det blir även risk för halka i det kalla vädret. Foto: Pelle T Nilsson

Nu kommer vintern med besked. Kylan håller sitt järngrepp om Sverige men nu kommer även snön.

På ostkusten kan det bildas snökanoner som får snön att vräka ner.

– Det kan bli ganska stökigt väder, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Därför heter det snökanon

Antagligen var det då meteorologer kunde börja använda satellit- och radarbilder som man upptäckte att snöbyar ofta bildade rader - det blev karaktäristiska band. Nästan som om de var skjutna ur en kanon.

Troligen är det de skidbackarnas snökanoner som gav meteorologerna inspiration till namnet.

Enligt SMHI är troligen det tidigaste kända belägget för att svenska deras meteorologer använde uttrycket snökanon är från en tidningsartikel år 1987.

Snökanoner är vanligast vidkusten i höjd med Hälsingland söderut till Uppland s och på sträckan Västervik - Mönsterås vid Smålandskusten.

Källa: SMHI

Tidigare stora snökanoner

Gävle 1998

Gävle och områdena runtomkring lamslogs i början av december av enorma mängder nysnö. Då steg snödjupet från 1 centimeter den 4 december till 131 centimeter den 7 december.

Oskarshamn 1985

det såg nästan likadant ut strax efter nyår 1985 i Oskarshamn . Från den 3 januari 1985 till den 5 januari ökade snödjupet från 18 till 110 centimeter.

Skåne 1979

Skåne blev lamslaget av snö vintern 1978/7, både runt nyår och sedan. 15 februari. Det var en kombination av nödrev, nysnö som den kraftiga ostvinden som orsakade situationen.

Källa:SMHI

Det råder riktig vargavinter i hela Sverige med snö och minusgrader som dippar ner under tio minusgrader i stora delar av landet. Natten till torsdagen uppmättes rekordkalla 42,8 minusgrader i Naimakka i nordligaste Norrland - vilket är den kallaste temperaturen på den här sidan millenniumskiftet.

– Det stämmer faktiskt att det är det kallaste under detta århundrade. Inte sedan januari 1999 har det uppmätts en så här låg temperatur, säger Johan Groth.

Köldknäppen håller i sig minst ett dygn till och i norr väntar ännu en natt med extremkyla.

– Lokalt kan det bli fråga om nya köldrekord runt -40 graderstrecket, säger Johan Groth.

Men sedan dämpas kylan och nu kommer ett rejält snöväder in över landet.

Snökanoner på ostkusten

Redan på fredagen kan Skåne, Halland och stora delar av övriga Sydsverige kan få upp emot en decimeter nysnö. Men det övergår i regn när temperaturen kryper över på plusgrader.

Men upp över Svealand kommer det att bli snö - och i stora mängder. Längs ostkusten kan det lokalt bildas så kallade snökanoner. Det är kraftiga vindbyar som får snön att vräka ner.

SMHI förklarar fenomenet med att det är kombinationen av riktigt kall luft och relativt varmt havsvattnet som gör att det uppstår större vertikala luftrörelser. Detta händer då luften nära vattenytan värms upp och det tillförs fukt.

En tumregel är att luften på 1 500 meters höjd ska vara minst 15 grader kallare än havsvattnet för att riktigt kraftiga snöbyar ska bildas.

Resultatet av de här förhållandena kan bli blir kraftiga snöbyar som bildas i stråk i vindens riktning. Och ju längre de här färdas över öppet vatten desto kraftigare snöbyar blir det.

När snöbyarna till slut når land blir de ännu starkare förstärks de ytterligare och snön vräker ned - och detta kallas alltså snökanoner.

Det kraftiga snöfallet kommer att fortsätta under lördagen och söndagen i norra Götaland, Svealand och sydligaste Norrland. I Svealand kan det bli riktigt besvärlig väglag med snömodd och halka.

Trafikverket varnar för halka för i stort sett hela Götaland och mellersta Norrland.

Men även kölden ställer till för den som ska ge sig ut på vägarna eller planerar en resa med tåg eller buss. På flera håll i norra Norrland har tåg och bussar varit inställda på grund av den stränga kylan.

TT berättar att SJ ställde in tågen norr om Boden. Det mesta av trafiken är inställd även på fredagen men det går ett tåg mellan Kiruna och Luleå.

Norrtåg har också ställt in avgångar under dagen och även på fredagen ställs flera avgångar in.

TT berättar också att kylan slog hårt hårt mot busstrafiken i Värmland. Värmlandstrafik ställde in en mängd bussturer på torsdagsförmiddagen runt Filipstad, Kristinehamn och Hammarö sedan 22 fordon som kör på biobränsle slutat fungera.

– Det är ett filter i motorn som av någon anledning sätter igen när bränslet blir mer trögflytande, säger Lars Bull, vd på Värmlandstrafik, till TT.

Även bilåkare påverkas av den stränga kylan. Trafikverket råder bilförare att köra försiktigt och med goda marginaler.

Vinterkylan gör comeback

– Det gäller även att ha bra utrusning i bilen. Det är bra att ha redskap och verktygslåda, termos och varma kläder. Om man blir stående kan det annars bli kärvt, säger Lars Hedström, vid Trafikverkets presstjänst.

Inledningen av nästa vecka börjar med mildväder och plusgrader i söder. Men på tisdag gör vinterkylan comeback och på onsdag kan man räkna med minusgrader i hela landet igen.

– Det blir rejält kallt i norra Sverige. På utsatta platser kan det mycket väl droppa ner under 30 minusgrader igen. Kylan kommer att stå sig veckan ut och även under helgen, säger Johan Groth.

Även i grannländerna slogs det köldrekord. TT citerar sin norska motsvarighet NTB med att det på Finnmarksvidda i Norge var minus 42,5 grader under natten till torsdagen. I Finland uppmättes 41,1 minusgrader i Muonio under dagen, enligt FNB.