Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter regnrusket – då är Portugalvärmen här

Meteorologen Josefine Bergstedt på väderinstitutet Storm berättar om de stora regnmängderna, klass 1-varningen och när värmen väntas komma tillbaka.
Sommarvärme väntas i hela landet till helgen.
Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Meteorologen Josefine Bergstedt berättar att det blir varmare än vanligt under den här tiden på året.
Foto: Privat

Blixtvärmen slår till över hela landet. 

Till helgen och i början av nästa vecka kan det bli temperaturer på upp mot 25 grader från söder till norr. 

– Vi får ett par dagar med riktigt soligt och varmt väder, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Riktigt ruggväder med regn, vind och åska är att vänta under onsdagen, framför allt över Svealand.

– Vi har ett ganska omfattande regnområde som är på väg upp över landet. Det väntas komma större regnmängder och bli blåsigt, framför allt vid Roslagskusten, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Men till helgen vänder det. Då letar sig ett högtryck upp mot Sverige från södra Atlanten utanför Portugals kust. 

– Då kommer värmen från söder. I slutet av helgen kan det bli riktigt vackert sommarväder. Fredag, lördag och söndag bjuder på en hel del sol och det blir också högre temperaturer.

Högtryck från södra Atlanten

I söder kommer sommarvärmen redan på lördagen medan norr får vänta till söndagen för att få temperaturer på runt 20 grader. Varmast blir det dock i början av nästa vecka. 

– Det kommer att bli up emot 25 grader i stort sett hela landet, det blir varmt överallt. Till och med längst upp i norr ser det ut att kunna bli dryga 20 grader. Varmast ser det ut att bli på måndag och tisdag i hela landet. 

Aningen kyligare kan det bli vid kusterna runtom i landet. 

– I och med att haven fortfarande är kalla. Men det kommer att vara soligt också, så det kommer att upplevas som varmt, framför allt om man sitter ute i solen, säger Josefine Bergstedt.

Då försvinner värmen

De väntade temperaturerna är högre än normalt för den här tiden på året. I norra Sverige ligger temperaturen normalt på mellan 10 och 18 grader i slutet av maj, och även i de södra delarna av landet är temperaturerna högre än vad det brukar vara.

Men sommarvärmen är inte här för att stanna och i mitten av nästa vecka rör sig varmluften bort igen. 

– Vi får ett par dagar med riktigt soligt och varmt väder och sedan blir det lite ostadigare med regn och temperaturer på runt 15 grader, säger Josefine Bergstedt. 


Hur mycket solkräm ska du använda? Och hur ofta? Här får du svaren.