Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter den milda vintern – nu är det tvärnit för våren

Tora Tomasdottir om att det nu blir lite kallare på sina håll.
Efter milda vintern är det tvärnit för våren. Foto: Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN / AP / Copyright 2017 The Associat
Delar av landet får minusgrader i veckan. Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter den milda vintern – nu kommer köldsmockan från norr. 

Under veckan kommer flera delar av landet få mer vinterlika förhållanden.  

– Nu blir det tvärnit för våren, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Än är det inte dags att stoppa undan vinterkläderna. Veckan kommer nämligen bjuda på allt kallare väder och en del snötäcken runtom i landet. 

– Det går mot ett kallare och mer vintrigt håll i Svealand och Götaland. Men det kommer vara lite fram och tillbaka med vädret. Både regn och snö, utlovar prognosen, säger Johan Groth. 

Efter en snöfri januari och en hittills mild februari, kommer veckans väder präglas av kyla. Orsaken till köldsmockan är en lågtrycksbana från norr som kommer dra sig ner mot söder. I Stockholmsområdet kan det bli upp emot tio minus till helgen. Och i Västsverige ser temperaturen lika låg ut. 

– Vi har fått in lite svalare luft och det kommer vara lite frost på fönstren på måndagen. Nederbörden kommer komma in som snö över Götaland, och kanske som regn runt kusterna i söder. Det har vi ju inte varit vana vid denna vinter, säger Johan Groth. 

Tvärnit för våren

I början veckan ser det ut att ligga på gränsen till minus. Men i mitten av veckan kommer det bli kallare i Stockholmsområdet och i delar av Götaland och Svealand.

– Nu blir det tvärnit för våren. Under tisdagen blir det lite ”vinterfeeling” på de platser som har haft milt väder. Sen håller vinterkänslan i sig lite grann under veckan. Norr kommer generellt sätt få minusgrader, både natt– och dagtid.  

– Det vita vi får kommer ligga kvar. Sen kommer det en ny lågtrycksattack på lördag och söndag och då ser det ut att bli som snö också. Vädret kommer vara på den lite kallare sidan, men så ska det ju vara under en sportlovsvecka. 

På fredagen blev det vår i hela södra Sverige. Enligt SMHI:s definition kan våren inte anlända förrän den 15 februari, och sen ska det vara vårtemperatur – alltså en dygnsmedeltemperatur på över noll grader – sju dygn i följd.

Den gränsen passerades på fredagen. I alla fall i hela Götaland och i södra Svealand.

Men Johan Groth tror inte att det kommer att kännas ”vårlikt”. 

– Det kommer komma snö och blask om vart annan, så jag skulle inte kalla det vår. Trots att det definitionsmässigt är meteorologisk vår. Men kommer man fråga någon till helgen så tror jag de flesta kommer uppfatta det som vinter. 

När våren är tillbaka igen kan inte Johan Groth svara på. Men enligt prognosen kan han se en del solglimtar.

– Så som jag ser prognosen kommer det vara mer vinterfeeling den närmsta tiden, säger han. 

Klass 3-varning i Södra Sverige 

Under söndagen uppgradera SMHI sin varning för höga vattenflöden till klass 3.

Det är den högsta varningsklassen. 

Varningen innebär risk för extremt höga flöden i bland annat Halmstad och Ljungby. Räddningstjänsten i Halland har begärt nationell förstärkning för att hantera situationen.

På grund av den rikliga nederbörden den senaste perioden har flödena stigit och är på klass 3-nivå i nedre delen av Lagan och Nissan”, skriver SMHI på sin hemsida.

Risken för översvämningar i Sydsverige är stor på flera håll. I Halland handlar det om Nissan och Lagan där flödet är stigande och väntas kulminera inom några dagar, skriver SMHI i sin Klass 3-varning. 

Men det finns osäkra faktorer.

– Det är svårt att säga om det kulminerar om några dagar. SMHI är själva inte säkra. Vid 15-tiden på söndagen hade vi en konferens och då lät det lite som om kulmen hade varit. Det vandrar lite fram och tillbaka. Det viktiga är att man tar det på största allvar. Det handlar ju om en klass 3-varning, säger Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad. 

2006: ”Men är man dum PÅ RIKTIGT?!?” • Minns du det klassiska klippet?

UR ARKIVET: Hela Strandvägen i Helsingborg försvann när havet tog över vägen och omöjliggjorde all trafik. Förutom för chauffören på linje 8...