Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter beskedet om värmen – SMHI varnar för åskoväder

Så blir vädret i helgen och i början av veckan
Kraftiga skurar väntas i vissa delar av Sverige. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: TT NYHETSBYRÅN
I västra Sverige blir det något varmare än normalt i helgen.Foto: Colourbox

Det klassiska sommarvädret håller i sig.

Under fredagskvällen väntas kraftiga åskskurar i delar av Svealand – och SMHI har nu gått ut med klass 1-varningar.

Samtidigt finns risk för nya våldsamma stormar i svenskparadiset Grekland.

Efter några riktigt kalla dagar i början av juli ser det nu ljusare ut i ordets rätta bemärkelse – även om det i helgen kan komma lokala åskskurar i västra och de inre delarna av Sverige.

– Det är just nu lite varmare i västra Sverige än i östra där vi har lite kallare luft, och det kommer stämma även under helgen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

– Det är överlag normala temperaturer, men man upplever det nog som rätt kallt i och med att förra sommaren var så varm.

– Mellan den varma och kalla luften – i de inre delarna av landet – kan det bli skurar. Så det är ganska många platser, men det kommer inte gälla hela landet. 

Åska och kraftiga lokala skurar

Skurarna kan föra med sig åskväder och SMHI skriver att ”kraftiga åskskurar” väntar i sydvästra Svealand. I Värmland och Örebro län har man gått ut med klass 1-varningar för eftermiddagen och kvällen.

”Stor lokal variation och osäkert hur kraftigt det blir. Ska passera relativt fort men kan ge intensivt regn och starka vindbyar”, skriver SMHI.

En klass 1-varning innebär omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken.

– Under lördagen är det främst i sydost det kan bli lite blötare: På Öland, i Blekinge och södra Småland och kanske östra Skåne. På söndag ligger de flesta skurarna över Dalarna och Värmland, så det är olika områden olika dagar, säger Tora Tomasdottir.

Tora Tomasdottir förklarar att det inte rör sig om några stora regnväder utan lokala skurar, men att det kan komma ganska mycket regn när det väl kommer. 

– Det blir sommarskurar – mycket på en gång och så försvinner det och blir soligt.

Fortsatt oväder i Europa

Under onsdagen lamslogs området kring Thessaloniki i norra Grekland av ett kraftigt oväder, och sex utländska turister – däribland två barn – dog.

Tora Tomasdottir varnar nu för att samma områden återigen kan drabbas senare under helgen.

– Det kommer vara lugnt nu de närmaste dagarna, men det ser ut som att det kan komma tillbaka i samma områden i norra Grekland och det finns risk för upprepning. Sedan kanske det inte blir lika allvarligt - det kanske bara blir en stor skur - men det ska bli ostadigt under söndagen.

Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: Pressbild / StormGeo

– Det kan också dyka upp någonting i nordvästra Italien sent söndag eller måndag. 

– Det gäller lokala skurar med hög nederbörd. Men med skurar är det rätt nyckfullt, så det är svårt att göra en prognos för långt fram – man kan ha tur och att det sen regnar över havet.

– För de som är i dessa områden så rekommenderar jag att kolla väderleken på morgonen för att veta mer om den exakta placeringen.

Regnovädren och stormarna i södra Europa beror på den kalla luften här i norr och den riktigt varma luften över norra Afrika. Då bildas skurarna där det varma och det kalla kolliderar.