Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter aprilsnön – då kommer solen igen

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Tänk på att hålla social distans när du solar.Foto: TT NYHETSBYRÅN / FREDRIK SANDBERG
Snöblandat regn. Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Elin Jönsson

Stockholmarna vaknade upp till aprilsnö.

Men snart återvänder solen – med besked.

Det berättar meteorologen Johan Groth inför den stundande påskledigheten.

– Det finns en chans att kommer in ett högtryck till påsk. Med solens hjälp kan det bli skönt, säger han.

På natten till fredag och fredagsmorgonen föll aprilsnön över Stockholm. Men misströsta inte – våren är snart tillbaka. 

Enligt Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, är vädret lite oberäkneligt just nu – men mycket pekar på ett högtryck redan i början av nästa vecka. Det kan till och med bli tal om ett nytt säsongsrekord.

– Vi har varit uppe och nosat i nästan 15 grader hittills i år, någon enstaka dag. På måndag kommer det upp en portion med varm luft, så då skulle jag tro att vi får ett nytt säsongshögsta med över 15 grader på sina håll i södra Sverige. Även i stockholmsområdet kan det bli 10 till 15 grader. Det är tyvärr lite blåsigt, så man får hitta lite lä, säger Johan Groth.

Så blir vädret i påsk

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vädjar till svenskarna att hålla social distans och inte resa i påsk. Även om många får ett annorlunda firande i år, finns det ett glädjeämne som hägrar: solen. 

Meteorologen ser dessutom tecken på att den stannar över påsk.

– Det är fortfarande ganska långt kvar, så det är lite osäkert, men det finns en chans att kommer in ett högtryck till påsk. Det gäller åtminstone den södra halvan av landet, men som även kan ge lite effekt i norr. Det får vi hoppas på. Det är ingen riktig varmluft men med solens hjälp kan det bli skönt. Man kanske inte vågar slå fast att påsken blir kanon, men i dessa tider behövs det något att se fram emot, säger Johan Groth.

I fjällen väntas dessutom stora mängder snö, vilket Johan Groth ser som lite ironiskt när skidanläggningarna tvingas hålla stängt.

– Det är lite komiskt att det är rekordmycket snö i fjällen, men ingen får åka dit. Men så är det tyvärr. I år ser det ut att vara helt fantastiskt. Det är sällan de har en så fin påsk, och det här brukar vara de största veckorna för fjällen. Men vi får hoppas att lokalborna får njuta.

SMHI: Så blir påskvädret där du bor

Götaland: I södra Sverige ser temperaturerna ut att passera över tio grader i veckan, och solen håller i sig över helgdagarna, dock med en växlande molnighet. Längs Västkusten något svalare, men med större solchanser. Östra Götaland kan få det något mulet framåt fredagen.

 

Svealand: Veckans milda väder ser ut att hålla i sig, med temperaturer runt tio grader och växlande molnighet i Sörmland, Stockholm och Uppland. Något mer mulet över Dalarna och Värmland under påskhelgen, men där solen väntas kika fram på sikt.

 

Norrland: I Västerbotten väntas växlande molnighet och temperaturer uppåt fem grader under helgdagarna. Även i Norrbotten ser det ut att bli halvklart till mulet och temperaturer uppemot fyra grader. Längst i norr någon minusgrad. Längs fjällkedjan runt nollgradigt och visst snöfall.